Днес в НС - намаляване на партийните субсидии с левче и Бюджет 2014 г
Секция: ПОЛИТИКА
09 Декември 2013 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес в НС - намаляване на партийните субсидии с левче и Бюджет 2014 г

/КРОСС/ Намаляването на партийните субсидии с един лев ще обсъждат извънредно депутатите.

За пето поредно заседание те ще се съберат, за да гласуват текстове от Бюджет 2014 г.

Сред подготвените промени, които все още не са подложени на гласуване, е и възстановяването на данъчния кредит в началото на 2015 г. на хората с доходи до минималната работна заплата, която за догодина ще е на равнище от 340 лева.

В момента партиите, получили повече от един процент от гласовете на последните парламентарни избори, имат право на субсидия от 12 лева на спечелен глас.

Първоначално управляващите настояваха размерът й да се запази, но на коалиционния съвет в Боровец решиха да я намалят с „до десет на сто". В крайна сметка се появиха проектотекстовете за намаляване не с 1,20 лв., а само с един лев.

„В знак на солидарност с останалата част на обществото, която дава някаква икономическа и финансова жертва, грубо казано, в резултат на кризата", обясни депутатът от ДПС Камен Костадинов.

Народният представител от Коалиция за България Георги Кадиев пък има предложение за намаляване на субсидиите наполовина, което се очаква да бъде отхвърлено. Кадиев е категоричен, че освен по-малко пари, партиите трябва да имат и по-строги правила за харченето им. Например, да не могат да ги депозират в банка, да правят дарения с тях или да организират митинги и концерти.

„Субсидията се дава за политическа дейност и би трябвало да покрива политическата дейност на една партия за една държава. Това не са пари на избирателите на ГЕРБ, дадени на партията за управление, това не е пенсионен фонд", допълни Кадиев.

От ГЕРБ няма да подкрепят предложението за намаляване на субсидиите, което ще остави около 4 млн. лева допълнително в хазната.

„Когато е спечелила една партия много гласове, е лесно, но започват после да се редуват периоди на управление и опозиция и може би с тази идея е направено всичко. Да не казвам, че са бели пари за черни дни, но принципната постановка е, че партийните субсидии са начин за прозрачно функциониране на партиите", обясни Димитър Главчев от ГЕРБ.

От „Атака" са за пълното премахване на партийните субсидии, въпреки че именно чрез тях поддържа телевизията и вестника на партията си.