Органичното мляко е доказано по-полезно
Секция: Здраве
11 Декември 2013 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Органичното мляко е доказано по-полезно

/КРОСС/ Учени изследвали състава на органичното и традиционно мляко, за да определят дали съществува хранителна разлика. В продължение на 18 месеца американски учени са изследвали хранителната течност на територията на САЩ.

Основната цел на проучването била да се направи сравнение между съдържанието на т.нар лоши мастни киселини омега-6 и добрите такива омега-3. Финалните данни показали, че органичното мляко съдържа 25% по-малко омега-6 и 63% повече омега-3 киселини от традиционното такова.

Според учените хората, които консумират повече органично мляко поддържат и по-добро здравословно състояние, защото успяват да балансират правилно съотношението между омега-6 и омега-3.

Според The New York Times това изследване доказва предимствата на био храните пред традиционните такива. Основната разлика в състава на млякото идва от първоизточника му - кравите. Държавните изисквания за био храните принуждават фермерите да отглеждат кравите си по определен начин, което включва и определено пасище, от което да се хранят животните - такова с богато съдържание на омега-3 киселини. Традиционното мляко от своя страна идва от крави, които се хранят с растителност по-богата на омега-6 киселини, те също произвеждат голям процент от добрите, но заради храната си броят на лошите киселини е много по-висок.