Потреблението на ток в Западна България се повиши с 5%
Секция: ИКОНОМИКА
11 Декември 2013 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Потреблението на ток в Западна България се повиши с 5%

/КРОСС/ Ниските температури в началото на декември станаха причина за повишаване на потреблението на електроенергия в Западна България. Данните на ЧЕЗ показват, че за периода 02-08 декември средният товар на мрежата се е увеличил с 5,2% спрямо предходната седмица и е достигнал 1646 мегавата. Най-високо е било потреблението на 06 декември.

„Причина за нарастването на потреблението през студените дни е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България - около 40%. Това е значително над средното ниво за ЕС от 24%. Разумното използване на електроенергията е най-устойчивият начин за спестяване на електричество и за намаляване на месечните сметки", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

С цел да бъде в услуга на своите клиенти ЧЕЗ започна кампания за разумно и отговорно потребление на електроенергия. Съвместно с експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА компанията подготви 10 съвета, които могат да намалят сметката на домакинствата за ток с до 15%. В началото на декември стартира и онлайн играта „Академия Енергия" за популяризиране на енергийната ефективност сред битовите клиенти.

Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и за контролиране на средната консумацията на основните електроуреди в домакинството е публикувана в подсекция „Енергийна ефективност" на www.cez.bg. Клиентите имат достъп до калкулатор, който автоматично изчислява потреблението на всеки един от електроуредите в домакинството в зависимост от неговите параметри като мощност, клас енергийна ефективност, обем и др. Освен това подсекцията предлага и калкулатор за текущо проследяване на сметката за електроенергия.