Шефът на БАБХ: Стандарт има, но не се наблюдава ефективно дали се спазва
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Декември 2013 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на БАБХ: Стандарт има, но не се наблюдава ефективно дали се спазва

София /КРОСС/ Разбираемо е недоверието в дейността на проверяващите институции, между които е и Агенцията по храните. Хората видяха как някои добри инициативи като стандартите за храните като „Стара планина" например се провалиха като изпълнение. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Агенцията по храните Пламен Моллов. По думите му ефикасният контрол е това, което може да гарантира качеството на произвежданите хранителни продукти.
Според Моллов гражданите не са видели достатъчен контрол.
Ние съсредоточаваме в момента усилията си да следим и контролираме как работят механизмите за самоконтрол в самите фирми - ако при тях контролът е достатъчно ефикасен, то и произвежданата продукция ще е по-качествена и безопасна. Не може да се проверяват естествено абсолютно всички продукти, но тези, при които има по-голям риск при производството им там контролът трябва да е по-строг и подробен. Въпросът е да има достатъчен на брой лаборатории, които да могат да изследват и анализират възможно най-много компоненти в продуктите. В момента ние дори не изследваме храни за наличието на ГМО, добави директорът на агенцията. Аз бих искал сайтът на агенцията да е максимално интерактивен и свързан със социалните мрежи например и когато има проблем с даден продукт тази информация да достига максимално бързо до гражданите, каза Пламен Моллов. В момента има стандарт БДС при млякото и млечните продукти , но проблемът е, че стандарт има, но не може да се наблюдава достатъчно ефективно дали той се спазва. В самите стандарти не са заложени ефективни стандарти за контрол. Аз искам да бъдат създадени ефективни правила за всички, които да се спазват и да могат да бъдат контролирани по-добре, заяви директорът на Агенцията по храните.