Татяна Дончева напусна БСП (обновена)
Секция: ПОЛИТИКА
21 Декември 2013 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Татяна Дончева напусна БСП (обновена)

/КРОСС/ Има нужда от нова лявоцентристка партия, която с по-малко лозунги и с повече практически решения да даде възможности на хората да живеят достойно и да бъдат политически представени. Липсата на доверие в политиците и политическата система е пагубно за самите тях.

Това заяви пред БНТ лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева и потвърди, че не е член на БСП от две седмици.

„Без лидери не може и протестът трябва да е узрял за това. Аз нямам никакви претенции да съм човекът, около който да се изгради новата алтернатива, но това, което виждам в протестите от февруари досега, е липса на фокус, на посока, на ефективност. Въпросът „Кой назначи Делян Пеевски?" е свързан с това може ли да има доверие обществото на сегашното правителство и защо няма", заяви Дончева.

На въпроса „Кой?", Дончева отговаря политически с необходимостта от рестарт на системата, която се изразява в нова Конституция и нова политическа система. Новата политическа система е жалонирана на прима виста от нова дясна и нова лява формация. Дясната формация може да възникне върху ГЕРБ, с отстраняването на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, защото там също има хора, които имат качества, потенциал, натрупан сериозен политически опит.

„Реформаторското мнозинство също ще се опита да участва в това. Същото нещо е в лявото. Досега се считаше, че БСП е огромна тапа, че няма никакви шансове за успех там, но истината е, че там има голяма ниша, защото БСП в сегашния си вид нито е лява по действия, нито е лява по намерения", коментира още Дончева.

Че бившият депутат и дългогодишен член на БСП Татяна Дончева е подала заявление за напускане на партията в началото на миналата седмица, съобщи по-рано пред "Дневник" председателят на районния съвет на БСП в Красно село Петър Апостолов, където членуваше и Дончева.

Заедно с Дончева заявление за напускане на БСП са подали и още 8 младежи от "Клуб 65" в организацията "Красно село". Сред тях са Симеон Славчев, който преди две години покани Георги Първанов да възстанови партийното си членство там, както и Георги Кардашев, който миналата година се кандидатира за председател на Младежкото обединение в БСП, но не успя.

Заявлението на Дончева е по текста от устава - по собствено желание пред основната партийна организация, което се констатира на събрание. Тя не е посочила мотиви за напускането си, не е говорила и с Петър Апостолов.

Решението й не е изненада, защото още през юли Дончева анонсира, че "до есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект", а на сегашното ръководство на БСП предрече съдбата на Иван Костов. "Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия. До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", каза тогава тя и допълни, че в основата на новата формация ще е инициираното от нея през април 2010 г. "Движение 21".

През септември Дончева обяви, че до края на годината ще е готова със собствен политически проект, а след това окончателно ще напусне БСП. Засега Дончева не е коментирала развитието на проекта си, но според неофициална информация се очаква в началото на следващата година "Движението 21", което учреди през април 2010 г., да прерасне в партия. Бившият депутат обяви преди три месеца, че в политическия й проект няма да участва президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който имал други планове за политическото си развитие.

Днес Наицоналният съвет на БСП има заседание, закрито за журналисти, на което бившият вътрешен министър и бивш депутат от Коалиция за България Румен Петков се закани да критикува ръководството, че партията не спазва предизборните си обещания. Сред тях бяха премахването на пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, както и задействането на проекта за АЕЦ "Белене".