Семейство остана без доходи, докато се опитва да има дете
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2013 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Семейство остана без доходи, докато се опитва да има дете

София /КРОСС/ Един мъж се разплака пред камерата на Нова телевизия миналата седмица от унижение. Причината беше протестът заради съкращенията в Бургаската корабостроителница.
Оказва се, че той и съпругата му от 5 години се опитват да станат родители чрез ин витро процедура. След два неуспешни опита сега предстои трети. В момента обаче и двамата са без работа и с малки шансове да съберат парите.
Галин е един от 150-те съкратени корабостроители. Заедно с него без работа остава и съпругата му, която 29 години работи в същата фирма. Започва да работи на 16.
Галин и Христина сключват брак преди 5 години в деня на влюбените - 14 февруари 2009 г. От тогава правят и опити да си родят дете. Христина, която е на 48 години вече има два неуспешни процедури ин-витро. Второто си бебе губи, докато организира протестите в Корабостроителницата. Изпреварили ги обаче заповедите за съкращение.
До момента за ин-витро са дали над 12 000 лева. Отделяли всеки месец от заплати. През януари на Христина й предстои пореден опит, за който ще използва замразени, вместо живи яйцеклетки, при които вероятността да зачене е много по-малка. С уволнението им парите са решаващи, а няма откъде да вземат назаем.
За живи яйцеклетки на семейството са необходими поне 7 000 лева. Фондът за асистирана репродукция не ги покрива, защото Христина отдавна е навършила 43 години.
Ако семейството събере 7 000 лева до средата на януари, Христина ще отложи оплождането със замразени яйцеклетки, за да направи по-сигурния вариант. 48 годишната жена си дава сметка, че шансовете за забременяване намаляват с всеки изминал месец. След като губят работата си двамата губят и шанса да осиновят дете.