Да преяждаш не само на Коледа
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Декември 2013 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да преяждаш не само на Коледа

/КРОСС/ 20% от българите всеки ден посягат към храна или напитки извън основните хранения, а 72.3% правят това повече от веднъж-два пъти седмично. На едно междинно похапване през деня разчитат 45.1% от българите, а 23.9% - поне на две. Над 10% от интервюираните твърдят, че си похапват и след вечеря.
Това показва проучване, проведено от Агенция Pragmatica сред 410 мъже и жени на възраст между 18-60 години, което е част от глобално изследване на нагласите в още пет европейски държави - Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. В "похапване" (snacking) проучването включва всичко, което човек приема извън основните хранения, включително кафе и други напитки.
Нуждата от повече енергия за тялото е сочена като най-честата причина за допълнително хранене. Едно от "оправданията" за това е и напрегнатият начин на живот.
За почти половината от западноевропейците насладата и удоволствието са основната причина за "малката закуска" (най-силно зад това твърдение застават британците). Този довод е поставен на второ място в България, където 40% от запитаните признават, че похапват, за да си доставят "награда за душата".
Според 11% от българите (15% в Западна Европа) храната избистря ума им и им помага повече в ежедневната работа. Тази причина е най-често срещана сред отговорилите на възраст 18-24 години.
Плодовете са най-консумираният продукт между храненията и от българите, и от западноевропейците. На второ място е шоколадът. Според изследването българите похапват поравно сладки и солени продукти (около 22%), докато две трети от западноевропейците предпочитат повече сладките за сметка на солените закуски.
Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30.4%), чай (25.5%) и газирани (21.6%). За около половината анкетирани българи кафето замества сутрешната закуска, докато западноевропейците комбинират закуска и кафе. Тези, които пропускат вечерята, обаче, са само 5% от запитаните, показва проучването на Агенция Pragmatica, пише capital.bg.