Честита Коледа
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Декември 2013 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честита Коледа

/КРОСС/ На Коледа празнуваме Рождество Христово - едно дългоочаквано събитие предсказано от множество старозаветни пророци.

"А ти, Витлеем Ефратов, макар и да си малък за да бъдеш между Юдовите родове, от тебе ще излезе за Мене Един, Който ще бъде владетел в Израиля, Чийто произход е от начало, от вечността." /Михей 5:2/. "Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще го нарече Емануил" ("Бог-с-нас" на еврейски) /Исая 7:14/

Точно това се случва според разказите на евангелистите и поставя началото на Новия завет. В малък обор в покрайнините на Витлеем се ражда Исус, който с живота и учението си ще промени коренно светът.

Действителната дата на раждането на Христос е различна. Вероятно това се е случило около 20 май както споменава в началото на 3-ти век християнския писател и апологет Климент Александрийски. Денят 25-ти декември е избран от Римската църква в началото на 4-ти век, откогато датира празнуването на Рождество.

Веднага след полунощ тръгват коледарите. Времето за Коледуване им е ограничено до изгрев слънце - докато вилнеят караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Със своите песни коледарите ги прогонват. Дружината е избрала своя станеник(водач) на Игнажден. Оттогава са и репетирали своите песни, с които да обходят предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче. В групата има трохобер(събирач на краваите), магаре(носач на месото и сланината), както и коте - мяукащо момче, в знак че му се яде блажничко.

Коледните обредни хлябове са безкръвното жертвоприношение за светлия празник. Още от ранни зори облечени яв празнична премяна жените замесват брашно от предварително отделените най-хубави житни зърна, измити в реката и изсушени. Брашното е пресято през три сита "коприневни", замесено е с "мълчана", "цветна" и "неначената" вода,донесена в бяло котле и затоплена на жив огън. Докато месят хлябовете, момите и невестите пеят коледни обредни песни. Хлябовете са три вида: Първият е "боговица", "божия пита" или "светец" - наречен е на самия празник, украсен е с кръст, свастика, розета, цвете. Вторият вид хляб е посветен на къщата и стопанството, а третият вид са "витите, превити краваи" с дупка в средата, които се даряват на коледарите. Тях ги замесват и украсяват момите и ги подаряват на своите избраници в коледната нощ.

На Рождество Христово приключва 40 дневния пост. По традиция на коледната трапеза има пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка.