„Лукойл" номер едно в продажбата на горива
Секция: ИКОНОМИКА
30 Декември 2013 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Лукойл" номер едно в продажбата на горива

/КРОСС/ Веригата бензиностанции „Лукойл България" е №1 по продажби на автомобилни горива. Компанията е реализирала 571,5 млн. литра през 2012 г., сочи анализ на търговията на дребно с горива, внесен в Комисията за защита на конкуренцията.

Под шапката на руската компания „Лукойл" у нас действат 232 пункта за бензин, дизел и пропан-бутан. Дружеството е с пазарен дял от 30%, като изтъргуваното количество от всички компании на пазара е 1,9 млрд. литра.

На второ място е „ОМВ България" с 331,5 млн. литра. Дружеството е собственост на ОМВ - най-големия производител и дистрибутор в Австрия. У нас има 93 обекта, в това число с марката „Аванти".

„Петрол" е на трета позиция с 302,9 млн. л, въпреки че веригата е с най-развита мрежа бензиностанции - 340 към края на септември т.г.
„Шел България" е на четвърто място. Интересно е, че компанията е след ОМВ, въпреки че има повече бензиностанции - 112. Българското поделение на холандския гигант „Роял Дъч Шел" е изтъргувало 278,2 млн. л за година.

Към август т.г. в страната има 5261 обекта за търговия на дребно с автомобилни горива. През последните години тенденцията е за намаляване на потреблението на бензин и увеличаване на продажбите на дизел и пропан-бутан. Увеличената консумация на дизел се обяснява с масовото му използване в транспортната индустрия и появата на модерни двигатели.