Кой определя цените на лекарствата?
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2014 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой определя цените на лекарствата?

/КРОСС/ На пазара има един много строг процес на ценообразуване. Имаме няколко цени в зависимост от това какъв е лекарственият продукт - дали е по лекарско предписание, дали не е по лекарско предписание и дали влиза в списъка, обясни Тодор Найденов от Българския фармацевтичен съюз. Той уточни, че аптеките в крайна сметка не са структуроопределящи цената. Цената се определя от специален орган и се определя на база на заявени от производителя цени.
Цените по лекарско предписание могат да се променят всеки ден. Но аптеката не е факторът, който определя цената, тя се придържа към законовите норми. Докато бъдещите средства от разликата в цената се поемат от производителя, настоящите - от аптеката. Аптеката е длъжна да се придържа към понижаването на лекарствата, независимо, че е тя е закупила лекарството на по-висока цена, стана ясно още от разговора на специалистите в студиото на Нова тв.
Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки допълни, че цените на лекарствата падат на всеки 15 дни, на което обаче д-р Стойчо Кацаров възрази.
Няма пазарна логика, защото има държавна намеса в образуването на цените. И това е причината за поскъпване на лекарствата, отсече д-р Кацаров.
Аз не съм съгласен, призна Тодор Найденов. В сферата на фармацията има доста регулации. Съгласен съм, че неразумната регулация не е добра регулация, но разумната регулация трябва да съществува, допълни той.