Нередно е трансплантирани пациенти да доплащат за лечение
Секция: Здраве
08 Януари 2014 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нередно е трансплантирани пациенти да доплащат за лечение

/КРОСС/ Пациентски организации „Заедно с теб" и Алианс на трасплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички" излязоха с официално становище, изразяващо притесненията им относно необходимостта трансплантирани пациенти да доплащат за своето поддържащо лечение през 2014 г., което е животоспасяващо.

 

Ето и пълният текст на документа:

От името на Пациентски организации „Заедно с теб" и Алианс на трасплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички" изразяваме притеснения поради необходимостта трансплантирани пациенти да доплащат за своето поддържащо лечение през 2014 г., което е животоспасяващо.

Поради административни наредби в Позитивния списък навлизат заместващи препарати, които са по-евтини и по-тази причина стават безплатни, а досега използваните от пациентите лекарства, с които те са стабилизирани, трябва да бъдат доплащани.

Според лекарите, всяка промяна в животоподдържащото лечение на трансплантираните пациенти крие риск от отхвърляне на органите и застрашава живота.
За да получат досегашното си лечение, трансплантираните пациенти ще трябва да доплащат около 100 лв, което е непосилно, поради допълнителни разходи за съпътстващи заболявания и тъй като тези пациенти са с инвалидни пенсии.


Ние сме изключително разтревожени, тъй като здравето на трансплантираните пациенти се подлага на риск. При промяната в лечението на трасплантирани пациенти са възможни усложнения два-три месеца след смяната, а освен емоционален аспект за пациентите и техните близки, разходите на публични средства при отхвърляне на органите са над 110 000 лв. за пациент.

Независимо какво лекарство изпише лекарят, НЗОК ще плати по-евтиното, а е възможно поради невъзможност пациентът да си доплати досегашното, по-скъпо лечение, той да започне с нов медикамент, който да не е подходящ за него.

Тази ситуация е частен случай на факта, че в Позитивната листа има доста медикаменти, които не се поддържат в наличност, но са определящи за реимбурсирането от страна на НЗОК и респективно за доплащането от пациентите.
Затова ние предлагаме НЗОК да направи ревизия на неподдържаните, но включени в списъка и те да бъдат изключени служебно, за да се защитят пациентите.

Липсата на достатъчно публични средства не трябва да е медицинско показание за смяна на лечение и се надяваме институциите да вземат бързи и адекватни решения и да защитят живота и здравето на трансплантираните пациенти.