Красимир Янков: Лекомислено е точно България да внася ток за собствените си нужди
Секция: ИКОНОМИКА
09 Януари 2014 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Янков: Лекомислено е точно България да внася ток за собствените си нужди

/КРОСС/ „Изключително важно е да имаме предвидима политика в енергийния сектор, защото това е предпоставка за стопанската инициатива на българския бизнес. Стимулирането на икономиката минава през ниска цена на енергийните ресурси. Нашите сънародници очакват адекватни действия за подобряване стандарта на живот, а важна част за облекчаване на семейния бюджет е енергийната ефективност на дома и по-ниската цена на електрическата енергия за битови нужди",з заяви в интервю Красимир Янков , народен представител от Коалиция за България и организационен секретар на левицата.

На въпрос дали България има нужда от нови ядрени мощности Янков заяви, че страната ни категорично трябва да развива ядрената си енергетика, разбира се, използвайки най-сигурната в света технология, а блоковете в Белене и 7-ми блок в Козлодуй безспорно попадат в тази категория.

„Лекомислено и несериозно е ние, от енергиен център на Балканите- крупен износител на енергия, с кадрови потенциал, традиции и възможности в ядрената енергетика, да се превърнем в страна, която да внася ток за собствените си нужди. Да обречем нашите домакинства и бизнес да плащат по-високи цени на тока, при положение, че можем да си го произведем тук и да бъде на много по-приемливи цени. По отношение на риска - където и да се случи авария - дали в България или на нашата граница - все едно, няма никаква разлика", допълни още той.

Народния представител добави, че БЕХ започва преговори с "Уестингхаус" за финансовия модел за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй. „Съществува вариант 70 процента от финансирането да е от американската Ексимбанк, а за останалите 30 има различни възможности, сред тях например е и японската корпорация "Тошиба".

„АЕЦ „Белене" е най-добрият проект, който в момента се осъществява в Европа, от гледна точка на сигурността. Централата ще бъде изградена на базата на еволюционен подход, който е по-сигурен и безопасен в сравнение със серийния проект, приложен на 1000 МВт блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй". В сравнение със серийния проект, годишното производство на реакторите в АЕЦ "Белене" ще бъде по-високо с 20%, а разходът на уранов концентрат ще бъде по-малко с 24,5%. Модернизираните реактори В 466 ще генерират с 50% по-малко отработено ядрено гориво в сравнение със серийния проект, а себестойността на произведената електроенергия е с 11% по-ниска", заяви Янков.

Той добави, че ядрените съоръжения на АЕЦ „Козлодуй" и АЕЦ „Белене" са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това показват резултатите от т.нар. стрес тестове на двата обекта, проведени преди две години.

Цялото интервю можете да прочетете тук.