Контролирането на хранителните обекти става се по-трудно
Секция: Здраве
16 Януари 2014 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Контролирането на хранителните обекти става се по-трудно

/КРОСС/ Броят на рисковите обекти, в които се предлагат храни, се увеличава, а възможностите за контрол намаляват. Едва хиляда души от Агенцията по храните следят десетки хиляди фирми в цялата страна, съобщи bTV.

Обектите, които приготвят храна за деца и ученици, попадат в категорията рискови и би трябвало да бъдат следени редовно. Ресурсът на агенцията по храните обаче е ограничен, а всяка проверка струва пари.

„Разходите за лабораторни изследвания, които са основните и за повторна проверка, може да се наложи и трети проби, от там нататък всички разходи са за сметка на нарушителя, както и когато се налага да унищожаваме храна", обясни д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните.

„Нашите проверки са за това дали той доставчикът на храна поддържа системите за самоконтрол и дали може да убеди официалният контролен орган, че храната, която произвежда или търгува е безопасна", добави Кулински .

За затягане на контрола се обмислят и законодателни промени.