Участието на сирийската опозиция в мирната конференция в Швейцария е под въпрос
Секция: СВЯТ
20 Януари 2014 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Участието на сирийската опозиция в мирната конференция в Швейцария е под въпрос

/КРОСС/ Сирийската национална опозиционна коалиция ще се откаже от участие в международната мирна конференция за Сирия в Швейцария на 22 януари, ако генералният секретар на ООН Бан Ки-мун не оттегли поканата към Иран за участва в мирните преговори, предаде Reuters. Решението е публикувано от говорител на коалицията в Туитър.

Агенцията съобщава и за заявената от САЩ позиция, че поканата към Иран за участие в конференцията трябва да бъде оттеглена, ако Техеран не изрази публично подкрепа за споразумението за преходно правителство в Сирия.

Иран е поканен да участва в среща на външните министри в Швейцария в сряда преди мирните преговори с международно посредничество между враждуващите страни в Сирия, каза Бан Ки-мун каза пред журналисти в ООН.

Иранският външен министър Джавад Зариф обеща, че страната ще играе конструктивна роля на срещата в Монтрьо, продължи Бан, цитиран от АP.

Срещата в Монтрьо предшества преговорите между делегация на сирийския президент и представители на сирийски опозиционни групи в централата на ООН в Женева, които трябва да започнат в петък. Покана за участие са приели още 30 страни.

Иран се съгласи да подкрепи принципите на предишната мирна конференция за преходно правителство в Сирия, добави генералният секретар на ООН.