Нови правила при етикетирането на храни
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Януари 2014 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови правила при етикетирането на храни

/КРОСС/ Дъжавата въвежда нови правила при етикетирането на храните. От края на годината върху всички опаковки на хранителните продукти ще трябва да се изписва цялата информация, нужна на потребителите, за да направят своя избор, когато пазаруват. Новите изисквания засилват защитата от алергени. Още от края на годината, според европейските регламенти, върху всеки етикет ще трябва ясно да се изпише: наименованието на продукта, списък на съставките и тяхното количество, веществата, които причиняват алергии, както и срокът на годност. Освен това потребителят вече трябва да знае произхода на месото, действителното съдържание на алкохол в напитките, както и дали има специални условия за съхранение и употреба на продукта.

До декември 2016 година към всичките тези изисквания ще трябва да се добави и хранителната стойност на продукта, т.е. ще е ясно точно какво и по колко консумираме. Изключение от новите правила за етикетиране ще има само за някои продукти, за които важат специфични изисквания. Такива например са: алкохолните напитки, добавките в храните, кафето и чаят, дъвките и натуралните води.