Процесът по деинституционализация на деца навлиза в най-важната си фаза
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2014 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Процесът по деинституционализация на деца навлиза в най-важната си фаза

/КРОСС/ Процесът по деинституционализация на децата в Република България навлиза в най-важната си фаза през започналата вече 2014 г. Този най-отговорен етап - реалното извеждане на децата от специализираните институции и настаняването им в новите услуги, е подкрепен с реализацията на пет проекта, които работят в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България" и Плана за действие към нея. Те са финансирани от европейските структурни фондове и се изпълняват от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването.

През втората половина на 2013 г. проектите работиха активно за подготовката именно на този финален етап от Плана за действие. Най-важните резултати, постигнати в този период са:

-           Възобновен е  мандатът на Междуведомствената работна група по деинституционализация на високо политическо ниво, сформирана е експертна работна група с участието на неправителствения сектор. Това дава гаранция за продължаване на процеса и приемственост на започнатите реформи. Бе разработен Механизъм за избор и бяха избрани неправителствените организации, които ще участват в състава на експертната работна група. Те са Фондация „Сийдър", БАЛИЗ - Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Национална мрежа за децата, Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца - ФИЦЕ - България и Фондация Лумос.

-           Продължава тенденция към намаляване на броя на децата, настанени в специализираните институции, закриват се Домове за деца лишени от родителска грижа /ДДЛРГ/ и Домове за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ извън цитираните пет проекта в резултат на активизирана дейност на отделите „Закрила на детето" по превенция, реинтеграция, осиновяване и приемна грижа.

-           Наблюдава се значителен подем на развитието на приемната грижа в сравнение с предходни години.

-           Развиват се социалните услуги в общността. Увеличава се броят на разкритите социални услуги като държавно делегирана дейност.

Извършени дейности по проектите от Плана за действие в периода май - декември 2013 г.

Проект „Детство за всички", изпълняван от ДАЗД в партньорството с АСП и МЗ е насочен към най-уязвимата група деца над 3-годишна възраст и младежи с увреждания, настанени в 24 дома за деца с умствена изостаналост (ДДУИ) и 31 дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД). Към 31 декември 2013 г., броят на децата, които е планирано да бъдат изведени от специализираните институции, е 1505, изведените през 2013 г. са 22 в разкрити две нови услуги (ЦНСТ) в община Карнобат.

  След извършената оценка на потребностите на 1797 деца и младежи с увреждания от специализираните домове, са определени подходящи услуги в общността, които да заменят институционалната грижа. Разработена е карта, която включва резидентни и съпътстващи услуги в 81 общини на страната, от които 62 от градските агломерации и 19 общини от селските райони за следните услуги:

  • 149 Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), във всеки от които ще живеят до 12 деца;
  • 36 Защитени жилища (ЗЖ) , всяко за по 8 младежи;
  • 1 дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ);
  • 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ);

През периода бяха завършени и оборудвани сградите за новите услуги в 14 общини - ЦНСТ в община Карнобат, Айтос, Ямбол, Созопол, Севлиево, Бургас, Луковит, Харманли, Търговище, Габрово, Димитровград, Горна Оряховица и Червен бряг и едно защитено жилище в община Долни Дъбник. От края на м. август 2013 г. функционират двете нови услуги в гр. Карнобат. Останалите 13 общини към края на 2013 г. подписаха договор за финансиране на новите услуги и е планирано до края на м. април 2014 г. в тях да бъдат изведени определените деца. В 56 общини се извършват строително-монтажните работи. Етапът на  изпълнение на строителството в останалите 11 общини е съобразно процедурите за сключване на договори по обществени поръчки: 6 от тях са сключили договор с изпълнител, но не са стартирали строително-монтажни работи (СМР), 3 общини са в процес на процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител, 1 община е в процедура на обжалване и 1 община е в подготовка на обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител.

За периода м. май - м. декември 2013 г. 226 деца са изведени от домовете за деца с увреждания извън дейностите по проекта „Детство за всички":

Осиновени - 83 деца;

Реинтегрирани - 21 деца плюс 2 неуспешни, върнати обратно в институцията;

Настанени в приемни семейства - 12 деца;

Преместени в други домове - 86 деца;

Настанени в други ЦНСТ - 12 деца;

Настанени в други ЗЖ - 6 деца;

Настанени в Преходни жилища - 6 деца.

Проект „Посока: семейство" се изпълнява от МЗ в партньорство с ДАЗД и АСП и е насочен към подготовка за преструктуриране на ДМСГД за деца от 0 до 3-годишна възраст, чрез извършване на целенасочена подготвителна дейност в 8 пилотни области: Габрово, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Русе, Търговище. Планирано е разкриването на нови социални услуги като: Семейно-консултативен център, Дневен център, Център за приемна грижа и осиновяване, Резидентна услуга от семеен тип за деца с увреждания със заместваща грижа - Център за настаняване от семеен тип, Център за майчино и детско здраве, Център за психично здраве, Център за ранна интервенция, Звено „Майка и бебе" и Център за подкрепяща грижа.

Към 31.12.2013 г.:

-           Всички осем пилотни общини са сключили договори за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Компонент 2;

-           Предвидените СМР са приключили в ДМСГД в общините Габрово, Монтана, Пазарджик и Русе, необходимо е само да се оборудват. Очаква се СМР в ДМСГД Перник, Пловдив, София и Търговище да приключат през първите месеци на 2014 г.

-           През месеците септември и октомври 2013 г., са проведени обучения на персонала в пилотните ДМСГД, а през месеците октомври и ноември 2013 г. са проведени групови и индивидуални супервизии.

-           От пилотните ДМСГД са изведени общо 185  деца, от които: реинтегрирани в биологичното семейство - 21; настанени в приемни семейства - 95; осиновени 61; настанени в ЦНСТ - 6; настанени в други домове - 2. От старта на проекта през 2011 г. до момента са починали 8 деца. В преструктурираните ДМСГД са настанени 38 деца.

Дейностите по извеждане на децата от пилотните ДМСГД са реализирани основно през 2013 г

В момента общият брой на децата с увреждания в пилотните осем ДМСГД е 93, 32 от които са от целевата група на „ПОСОКА: семейство", 61 деца са в целевата група на „Детство за всички".

Проект „И аз имам семейство"  планира целенасочени действия за децентрализация и разширяване обхвата на приемната грижа, специализация на професионалните приемни семейства и развитието на услуги, подкрепящи приемните родители. По проекта приоритетни са настаняванията в приемни семейства на деца от 0 до 3 г. и деца с увреждания.

В 83 общини партньори на АСП, на територията на цялата страна, са сформирани 84 Екипа по приемна грижа /ЕПГ/.

 

От старта на проекта през 2011 г. до 31.11.2013 г.:

-           подадени 1628 заявления от кандидат приемни семейства, утвърдени са 877;

-           общ брой на преминали през услугата деца - 990;

-           за 177 от тях е прекратено настаняването в приемно семейство и е предприета друга мярка за закрила.

За периода от м. май до м. декември 2013 г.:

-           подадени общо 463 заявления, от които 377 кандидати са утвърдени за приемни семейства;

-           Общ брой деца преминали през услугата - 483;

-           за  162 деца е било прекратено настаняването в приемно семейство и е предприета друга мярка за закрила.

4. Проект „Укрeпване на капацитета на Агенция за социално подпомагане за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа" цели повишаване на професионалния и административния капацитет, както и мотивацията на служителите в дирекциите „Социално подпомагане". Проектът си постави за цел да назначи 400 нови социални работници в отделите „Закрила на детето" и отдел „Хора с увреждания и социални услуги".

Към 31.12.2013 г. са наети  383 социални работници  в дирекциите „Социално подпомагане" на АСП, като  нeзаетите бройки са 16. Разработена е системата за обучения на отдел „Закрила на детето". Проведени са 165 обучения за служителите в отделите „Закрила на детето".

5. Проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище" се изпълнява от АСП, в партньорство с ДАЗД и цели подобряване устойчивостта на процесите по планиране, управление, предоставяне и контрол върху качеството на социалните услуги.

Подбрани, назначени и обучени са 56 координатори на областно ниво по социални услуги към РДСП. Към м. 11. 2013 г. е избран външен изпълнител - Институт за социални дейности и практики и предстои провеждането на обучение на обучители за управление и предоставяне на социални услуги и супервизия сред служителите на АСП и ДАЗД в три направления:

Управление на социални услуги;

Предоставяне на социални услуги;

Супервизия.

В рамките на проекта са предвидени и други обучения, насочени към представители на Областните звена по мониторинг и оценка (ОЗМО), специалисти от институции, доставчици на социални услуги, НПО, служители на общинските администрации за мониторинг и оценка на изпълнението на политики и стратегии за развитие на социалните услуги и за управление, контрол на качеството и възлагане на управлението на социалните услуги.

На заседание на комитета по наблюдение на ОП РЧР от 07.11.2013 г. срокът за изпълнение на проекта е удължен до м. април 2015 г., допълнени бяха две нови дейности - Анализ на състоянието на Специализираните институции за възрастни хора - за хора с психични разстройства, за хора с физически и сетивни  увреждания; за хора с деменция; за хора с умствена изостаналост и за стари хора и Изследване на прилаганите в страната стандарти за качество на социални услуги.

6. Проект "Подкрепа", разработен и изпълняван от ДАЗД в отговор на предизвикателството за осигуряване на комуникация и координация между всички заинтересовани страни в процеса на деинституционализация, финансиран от ОП "Техническа помощ" за периода май 2012 г. - януари 2015 г.

Екипът за управление и организация на проекта, заедно с петима координатори и регионалните екипи по деинституционализация, предоставя ясен механизъм за тази комуникация и координация. В рамките на проекта са сформирани Регионални екипи по деинституционализация - РЕД,  от представители на структурите на РДСП, РИО и РЗИ във всички области на страната. Проектът осигурява и възможности за допълнителна експертиза на най-високо професионално ниво, чрез наемане на експерти - лекари, пиар специалисти, юрист и финансист.

През втората половина на 2013 г. /май-декември/ екипът на проекта организира 23 оперативни срещи с РЕД по места и 6 в София; проведени бяха работни срещи с участието на РЕД в партньорство с ОИЦ за процеса на деинституционализация в градовете Пловдив, Монтана, Габрово, София-град, Русе, Пазарджик, Сандански и Търговище, Карнобат, Силистра, Лом; изготвена е ясна система за проследяване на етапите на строителство на новите услуги, която се актуализира ежеседмично; организирани са 4 работни срещи за обмен на опит и информация между петте проекта от Плана за действие; създадени са условия за събиране на информация за проследяване етапа на изпълнение на всеки един от тези проекти. Екипът е в непрекъсната връзка за съдействие с ОПРР, ПРСР и ОПРЧР.

Основни предизвикателства за успешната реализация на процеса на деинституционализация на грижата за деца:

Предстои да се разработи финансов механизъм, който да гарантира пренасочване на средствата от съществуващите специализирани институции към новите услуги, развивани по проектите.

Продължава да стои и въпросът за законодателните промени, които да отговарят на променените модели на грижа за децата. В някои от случаите законодателните промени следват пряко апробираните промени в проектите (новите услуги по проекта за домовете за децата с увреждания) или в определени случаи вървят успоредно или предхождат тези промени, но за да могат да влязат в сила и за да произведат желания ефект, се изисква по-дълъг период от време поради сложността на консултативния процес и законодателната техника.

При динамиката на процеса деинституционализация предизвикателство се оказват и заложените срокове. За някои от предвидените дейности в Плана за действие са заложени много кратки срокове, а промените изискват подготовка на идейни концепции за реформа в конкретната секторна политика, ясен и конкретен план за действие, реализиране на проекти, които да обезпечат реформите. Допълнително затруднение при спазване на сроковете възниква и в процеса на възлагане на дейности, чрез процедури по ЗОП. Посочените в закона срокове създават затруднения за реализацията на конкретни дейности от проектите и това дава отражение върху цялостния процес. Процедурите на обжалване допълнително забавят и утежняват изпълнението на проектите и техните преки задачи.

Независимо от усилията, полагани от екипа на проект „Подкрепа", все още има какво да бъде постигнато за подобряване на координацията между проектите на национално ниво, както и за по - добра координация на ниво общини за осигуряване на новите услуги.

Всички заинтересовани страни в процеса положиха усилия в рамките на изпълняваните проекти от Плана да продължат работа по промяна на нагласите и въвеждане на нов подход в социалната сфера. Но въпреки всички дейности продължава сериозна работа и в тази посока. Основната част от реформата е свързана с промяна на вкоренени стереотипи, включително съществен риск е възпроизвеждане на старите модели в новите услуги. Налага се постоянна и непрекъсната работа с нагласите на общността за прием на децата и младежите от специализираните институции в общините, където ще бъдат изградени новите услуги.

Необходимо е да се осигури изграждането на съпътстващите услуги, за да се гарантира в цялост реализирането на реформата.

Риск е и форсирането на реформите с оглед на силни обществени настроения, натиск за бързи действия, стремеж за отчитане на напредък пред влиятелни външни фактори и др. Създаването на условия за бързо взимане на решения може да доведе до неадекватност и промяна в концепцията за цялата реформа.

В предстоящия Програмен период на Оперативните програми 2014г. - 2020г. ясно трябва да бъдат заложени схеми, които да осигурят непрекъсваемост на процеса, като продължат и надградят вече стартиралите етапи на закриване на институциите и обезпечаване на издръжката на новите услуги, както и привличане на квалифицирани специалисти.