Украинският парламент прие закон за амнистията на протестиращи
Секция: СВЯТ
30 Януари 2014 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинският парламент прие закон за амнистията на протестиращи Демонстранти по улиците на Киев обаче отхвърлиха решението

/КРОСС/ Украинският парламент прие закон за амнистията на протестиращи, задържани по време на скорошните безредици, предаде BBC.

Опозиционните партии обаче не гласуваха в знак на протест заради условие в законопроекта, според което той ще се прилага само ако протестиращите напуснат окупираните от тях правителствени сгради. Демонстранти по улиците на столицата Киев също отхвърлиха решението.

Късно в сряда законът за амнистията бе приет с 232 гласа "за" срещу 11 "против", но 173-ма депутати не гласуваха, а в залата се чуха протестни викове от членове на опозицията. Един от протестиращите навън заяви: "Ще окупираме нови сгради, ако властите наистина не променят ситуацията в страната".

Партия „Свобода" възнамерява днес да оспори приетия от Върховната рада закон за амнистия, съобщи на журналистите депутатът от парламентарната група на опозиционната партия, зам.-председател на парламентарната комисия по въпросите на регламента и депутатската етика Игор Швайка, цитиран от РИА Новости.

„Когато е нарушена процедурата (за приемане на законопроекта), може да се внесе постановление за отменяне на закона и да се върне към разглеждане по същество. Планираме да направим това днес", каза той.