Цветана Манева прекрасна и на 70
Секция: КУЛТУРА
30 Януари 2014 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветана Манева прекрасна и на 70

/КРОСС/ Изключителната Цветана Манева отбелязва 70-я си рожден ден с филма „Автостоп". Прожекцията на мюзикъла по сценарий на Иван Радоев е в кино „Одеон" тази вечер с вход свободен.

Освен голямата актриса в ролите са и Николай Узунов, Виолета Павлова и Константин Коцев. Цветана Манева сама е избрала лентата, защото е един от любимите й, по които е работила.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави голямата българска актриса за юбилея й.

„Приемете моите най-искрени поздравления и топли пожелания за здраве, вдъхновение и творчески сили по повод Вашия рожден ден. Едва ли има българин, от което и да е поколение, който да не пази в съзнанието си правдивите и харизматични образи от безбройните Ви превъплъщения в театъра и киното, допринесли за обогатяването на златния фонд на българското изкуство", заявява в писмото си държавният глава.

„Бих искал да Ви благодаря както за емблематичните роли, така и за Вашия безценен принос за развитието на театъра и киното, за които десетилетия наред работите с любов и всеотдайност. Нека този юбилей да е повод не просто за житейска равносметка, а да Ви зареди с ентусиазъм и вяра да продължите все така енергично напред", се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.

Цветана Манева е родена на 30.01.1944 г. в Пловдив, в семейството на известния и обичан пловдивски драматичен артист Георги Манев. Не я приемат от първия път във ВИТИЗ, но после си поправят грешката и през 1966 година завършва със специалност актьорско майсторство в класа на професор Моис Бениеш.

Започва театралната си кариера в родния си град - в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г., след което се включва в актьорския състав на драматичен театър „Сълза и смях". През последните години е актриса на свободна практика. По-позната е с ролите си в киното: играла е в над 50 български филма. Сред по-известните от тях са: „Последната дума (1973, първа награда на фестивала на българското кино във Варна), „Иван Кондарев" (1973), „Сватбите на Йоан Асен" (1975), „Буна" (1975), „Служебно положение - ординарец" (1978), „Войната на таралежите" (1979), „Дами канят" (1980), „Мера според мера" (1981), „Опасен чар" (1984), „Една калория нежност" (2003).

Но самата актриса смята, че по-красивата част от живота е на театралната сцена, а не пред кинокамерата. Ролите й в театъра са още повече – в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др. Любимите й героини са последната – Коко Шанел, Жулиета, Нора, Албена, Медея. По време на тоталитарния режим Цветана Манева беше народен представител в Народното събрание, член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци.

През 1982 г. получи званието „народна артистка". През март 2004 г. бе наградена с орден „Стара планина” - І степен за извънредно големите й заслуги към Република България в областта на българския театър и кино, по повод 60 години от рождението й и по повод Международния ден на театъра. От 1973 Цветана Манева е омъжена за известния актьор (сега политик) Явор Милушев.

През последните години актрисата е артистичен директор е на Международния театрален фестивал „Варненско лято” и преподавател( по актьорско майсторство в Нов български университет. „Избрах НБУ, а не НАТФИЗ, защото съм за новото и модерното, пък и от НАТФИЗ не са ме поканили".