10-те най-полезни храни
Секция: Здраве
01 Февруари 2014 11:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10-те най-полезни храни

/КРОСС/ Разбира се, няма стандартни критерии за определянето на най-полезните храни. Но тези, които сме подбрали тук, са истински хранителни електроцентрали, пълни с витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Ако заместим някои от вредните храни, които сме свикнали да ядем ежедневно, с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.

1. Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които имат няколко отлични здравословни ползи - понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Тайната на известната средиземноморска диета е, че хората в тази част на света си набавят предимно мононенаситени полезни мазнини като тези в зехтина и по-малко наситени и транс мазнини, което води до по-ниска заболеваемост от сърдечни заболявания, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и астма. За да се възползваме от пълните ползи от зехтина, е добре да купуваме екстра върджин - той съдържа най-много полифеноли и е най-малко преработван.

2. Боровинки

Боровинките са в почти всички класации за най-полезни храни, защото съдържат мощни антиоксиданти и понижават нивото на „лошия" LDL холестерол. Всъщност, в скорошно изследване на Университета „Тафтс" тези антиоксиданти са били поставени на първо място сред 40 други тествани плодове и зеленчуци. Боровинките се свързват с много здравословни ползи като понижаване на риска от сърдечни заболявания и рак, подобряване на зрението и функциите на уринарния тракт, както и с противовъзпалителни свойства.

3. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа полезни бактерии, които помагат за поддържането на имунната система, борят се с инфекциите и подобряват здравето на храносмилателната система. Киселото мляко помага и за предпазване от остеопороза и понижава риска от високо кръвно налягане. Също така е отличен източник на калций и витамини от група В. Важно е обаче да избираме нискомаслено кисело мляко без много високо съдържание на подсладители - обикновено овкусените млека са пълни със захар. Затова винаги трябва внимателно да четем етикетите.

4. Броколи

Броколите са в списъка с най-здравословните храни, защото са пълни с витамин С, калций и фолиева киселина, както и с мощни антиоксиданти. Броколите са доказано храна с противоракови свойства - те стимулират тялото да изработва естествени субстанции, борещи се с рака, и затова диетите, включващи броколи, предпазват от различни видове рак. Броколите са богати и на разтворими фибри и имат малко калории. Сред другите здравословни ползи са способността за предпазване от остеопороза и понижаването на високото кръвно налягане.

5. Спанак

Спанакът предпазва от загуба на мускулите и костите и се свързва с понижен риск от рак и сърдечни заболявания. Богат е на антиоксиданти и витамините А, С и К, както и на калий и фолиева киселина. Спанакът е една от най-здравословните храни, които можем да консумираме - не много други продукти могат да се похвалят със същата питателност в минимално количество калории.

6. Домати

Доматите са богати на ликопен, който е мощен антиоксидант, помагащ да се предпазим от рака. Доматите са пълни с витамините А и С, както и с калий. Редовната консумация на домати понижава риска от развитие на сърдечно заболяване, подобрява здравето на простатата и понижава холестерола. Когато избираме кетчуп, е важно да взимаме органичен, който съдържа много повече ликопен.
Доматеният сок също е добра опция, но е важно да избираме видовете без много добавен натрий.

7. Ябълки

Ябълките помагат за понижаването на холестерола, предпазват от много видове рак и ни носят здравни ползи, свързани с много други състояния като болестта на Алцхаймер, астма и диабет. Ябълките са особено богати на антиоксиданти и съдържат много витамин С и фибри. Но трябва да имаме предвид, че те са един от най-замърсените с пестициди плодове, затова, когато е възможно, е добре да избираме органични.

8. Сьомга

Сьомгата е пълна с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които се свързват с понижения риск от внезапна смърт от сърдечна недостатъчност, от влошаване на паметта и болестта на Алцхаймер. Сьомгата е сред храните, които доказано контролират симптомите на различни заболявания - от депресия до артрит. Дивата сьомга е по-добрият избор пред отгледаната във ферма, защото не е замърсена.

9. Сладки картофи

Сладките картофи са сред изброените тук най-полезни храни по съвсем основателна причина - те са богат на хранителни вещества зеленчук, който съдържа големи количества фибри, калий, витамини А и С. Сладките картофи също така са пълни с антиоксиданти и са с доказани противовъзпалителни свойства - стабилизират нивото на кръвната захар като по този начин, освен всичко останало, ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.

10. Бадеми

Бадемите са последната сред храните в класацията ни. Те са пълни със здравословни мононенаситени мазнини, а съдържат и протеини, фибри, калий и калций. Богати са и на витамин Е и помагат за понижаването на нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет и имат противоракови свойства, пише zdrava.bg.