Българи се бият за “Ал Кайда”
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Февруари 2014 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи се бият за “Ал Кайда”

/КРОСС/ Около 30 български граждани се бият за "Ал Кайда" и джихадистите в Сирия.

Това каза пред "Труд" депутатът от БСП Страхил Ангелов, който преди 2 седмици се появи до председателя на сирийския парламент в Дамаск в репортаж на държавната телевизия на режима на Башар Асад. Според Ангелов, въпреки че бойците са с български паспорти, те не са от български произход. Били от различни арабски страни.

До Министерството на външните работи не са достигали данни от наши или партньорски организации за броя на българите в Сирия, но министър Кристиан Вигенин допуска, че е възможно да има български бойци.
Източник от правителството смята, че е възможно част бойците да са получили български паспорти на основание македонско гражданство. "Македонците" идвали за интервю с преводач от арабски, мустаците и главите им били обръснати, носели дълги бради, но твърдели, че имат български корени. От близо 2 г. "Труд" пише за кандидатите за гражданство без доказани наши корени, които обаче получават удостоверения за произход, само защото попълват декларация за това.
В началото на м.г. сред джихадистите в Сирия е имало поне един български гражданин. Това е записано в анализ на Аарон Зелин, публикуван в сайтовете на Вашингтонски институт и лондонския Кингс колидж. Зелин е основател на сайта jihadology.net и прави проучванията си във форуми и социални мрежи, използвани от ислямистките фракции. Според анализа от 2011 г. до април 2013 г. между 140 и 600 европейци са се били на страната на ислямистите. До края на м.г. броят на европейците, биещи се срещу Асад, е скочил няколко пъти според Международния център за изследване на радикализма (ICSR). Бойците от Западна Европа са нараснали от 396 до 1937 души.
След Западна Европа и Близкия изток най-много са бойците от Балканите и страните от бившия СССР. Най-много са вербувани от Косово - между 4 и 150. Албанците са между 9 и 140, а от Босна между 18 и 60. По-малко са от Македония (3-20) и Сърбия (3) според последните данни на ICSR. Въпросът за повишаващия се брой европейци джихадисти е обсъждан и на срещата на вътрешните министри от ЕС в Атина.
Въпреки че властта официално отрича да има данни за българи сред джихадистите, потенциалната опасност от навлизане на екстремисти у нас е отбелязана и в доклада на ДАНС за заседанието на КСНС през ноември. "Свързан проблем е вероятността за изграждане у нас на логистични звена на международни терористични организации, в т.ч. за подпомагане придвижването на европейски джихадисти към конфликтни зони", пише в доклада.
631 са получилите българско гражданство от Ирак, Афганистан, Сирия, Ливан и такива без гражданство или със статут на бежанец, от 2001-ва до 2013 г. Това става ясно от справка на Министерството на правосъдието, изготвена по искане на "Труд". Основанието за даване на тяхното гражданство е "обща натурализация" и се получава с указ на вицепрезидента на България.
51 391 македонци са получили гражданство на основание "български произход". По същата причина и 5-има косовари са станали българи за последните 2 г.