Зелени организации искат забрана на вредни мазнини в храните
Секция: Здраве
03 Февруари 2014 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зелени организации искат забрана на вредни мазнини в храните

/КРОСС/ Зелени организации искат забрана на вредни мазнини, които се влагат в почти всички захарни изделия- вафли, бисквити, чипс - продукти, които консумираме често. Съединените щати и някои европейски държави вече затягат режима на контрол на вещества, предаде Нова телевизия.

Какво всъщност има във въпросните трансмазнини? Това са растителни мазнини и са течни. За да ги намажем на филия, ги втвърдяват, като добавят още водород.

„Като се замислим - тези мазнини съществуват във вафлите, съществуват в шоколадчетата. Във всякакви тестени изделия - кроасани и подобни. Това са неща, които всеки един от нас дава на своите деца", казва Диана Хусеин от сдружение „Зелени инициативи".

В Исландия, подобни мазнини са спрени от употреба, обясняват здравните власти. А в Дания и Швейцария има ограничение - човек да не консумира повече от 1 грам на ден. За сравнение в една вафла има около 5 грама. Или в една порция пържени картофи във верига за бързо хранене има 7 до 10 грама.

Според експерта Георги Балджиев от Центъра за оценка на риска към БАБХ проблемът е там, че ензимите в тялото ни не разпознават въпросните мазнини. Затова те много по-трудно влизат в кръвообръщението ни. А и излизат от него. „Поради тази причина причиняват проблеми на кръвоносната система. Ако бъдат изведени от кръвта попадат в мастните депа, където се съхраняват неограничен период от време", категоричен е той.

„Трансмазнините имат много изкушаващи производителите свойства. На първо място - те са много трайни, второ - придават добра текстура и не на последно място - евтини са. Според производители, ако транс мазнините бъдат забранени, цените на сладкарските изделия ще скочат с близо 50%", завършва Балджиев.