Графенът - откритието на века?
Секция: Технологии
04 Февруари 2014 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Графенът - откритието на века?

/КРОСС/ Едно от най-великите открития на века - или на милениума, кой знае? Така говорят за онази материя, която ще олекоти корпусите на всички машини, ще позволи на батериите в електромобилите да се зареждат за секунди, ще издигне самолетите във въздуха с минимално количество енергия, ще направи тънките екрани още по-тънки и ще спести извличането на метали и горива от земята.

Графенът - първият материал в две измерения, сътворен от човека. Състои се от слой въглеродни атоми, подредени в структура, която наподобява пчелна пита. Макар че е най-тънкия материал, създаван някога, графенът се отличава с невероятна здравина, с електропроводимост, конкурираща тази на медта и с много висока топлопроводимост.

Графитът, който се състои от тънки слоеве графен с дебелината на един атом, е бил изследван за първи път още през 1940 г., но до 2004 г. се смяташе, че той не е стабилен в свободна форма. Това продължава до момента, когато изследователи от Манчестър не представят изследването си, спечелило Нобелова награда. То доказва, че тънки слоеве графит могат да бъдат изолирани като отделен и напълно самостоятелен материал.

Д-р Ник Кларк използва специална адезивна лента, за да отдели тънък слой от графитено блокче: „Изстъргвам малко от него, от хубавата, лъскава страна. Това показва, че кристалите са добре подредени в една посока. След това просто притискам добре към лентата... и сега, щом отлепя графита, отдолу в най-добрия случай ще останат няколкостотин слоя графен".

С всяко прегъване на лентата прилепналите слоеве стават наполовина по-тънки.

„Графитът съдържа тези слоеве и ние се възползваме от този факт. Всяко отделяне от лентата прави материала все по-тънък - съответно четири, осем пъти и т.н. Накрая се получават наистина много тънки образци", посочва Ник Кларк.

Приложенията на графена са почти безгранични - от кондоми и лечение на ракови заболявания до сгъваеми тънки екрани и батерии за електромобили, които могат да се зареждат за секунди.

Тенисистите са сред първите, които се възползват от новия материал. Новак Джокович и Анди Мъри вече играят с ракети, направени от композит на базата на графен.

Обработването на този материал, обаче, е изключително трудно.