/КРОСС/ Сдружение „Зелени инициативи" ще настоява пред компетентните органи за поредица от мерки, които целят ограничаването и забраната на употребата на трансмазнините в хранителната индустрия.
По аналогия с БДС за храните и био знака, от сдружението предлагат със специален знак да бъдат обозначени хранителните продукти, които не съдържат транс мазнини, да бъде въведена категоричната забрана на употребата на хидрогенираните масла в продуктите обозначени за деца и ограничаване на употребата им в хранителната индустрия като цяло.
Трансмазнините са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия, напомня сдружение „Зелени инициативи".
Маргаринът и растителната сладкарска сметана са основен компонент и при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто. Хидрогенираните мазнини са заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия, влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати.
Количеството трансмазнини, вложено в българските хранителни продукти, е неизвестно, подчертават от „Зелени инициативи".