Facebook потребителите могат да се идентифицират с пол различен от "мъж" или "жена"
Секция: Технологии
14 Февруари 2014 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Facebook потребителите могат да се идентифицират с пол различен от "мъж" или "жена"

/КРОСС/ Facebook въведе възможността потребителите да се идентифицират в профилите си с пол различен от "мъж" или "жена". Засега опцията е активна на територията на САЩ, предстои да бъде въведена и в други страни.

В основния профил в социалната мрежа полето за пол вече показва списък от разнообразни полови идентификации, които се срещат в живота. Сред тях са "трансполов" (мъж в женско тяло или жена в мъжко тяло), "интерполов" (който не може да се определи само като мъж или само като жена), "флуиден" (половата идентификация се променя с времето).

"За много хора това няма да означава нищо, но за тези, за които има значение, то е огромно", каза Бриел Харисън, софтуерен инженер във Facebook, пред АП. Харисън в момента се подлага на процедури за промяна на физическия пол от мъжки към женски. Позицията на компанията е, че всеки трябва да се чувства удобно с това, което наистина е.

Хората, чиято полова идентичност е различна от физическите им белези или не се вписва в рамката на "мъж" или "жена" срещат ежедневни трудности в ежедневното си общуване, тъй като околните често не са запознати и не знаят как да се държат и кое местоимение да използват. Организации за защита на хората с нетрадиционна полова идентичност и сексуална ориентация са консултирали социалната мрежа за правилните термини, които да включат в списъка.

Досега Фейсбук потребителите можеха да посочат мъжки или женски пол, или да напишат дума по избор в това поле. Най-големият конкурент на Зукърбърг - Google+, отдавна има опцията "друг" в полето за пол.

Крайни религиозни групировки в Щатите критикуваха стъпката пред АП с думите, че човечеството е разделено на две половини - мъжка и женска, и това е "биологическа реалност". Според Института Уилямс, най-малко 700 000 души в САЩ са трансполови - половата идентичност на личността е различна от физическите белези на тялото или пола, с който са записани в документите си за раждане. Правозащитниците твърдят, че с новите опции на Facebook всички тези хора ще могат да се представят и да бъдат приети такива, каквито са.