77% от фирмите одобряват въвеждането на дуалното обучение
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Февруари 2014 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
77% от фирмите одобряват въвеждането на дуалното обучение

/КРОСС/ Едва осем на сто от бизнеса е доволен от знанията на младежите, които завършват университет у нас. В същото време 77% от фирмите одобряват въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии - тоест учене чрез платени стажове. Това сочат данни на Българската търговско-промишлена палата.

Положителна оценка учениците в професионалните гимназии получават за компютърните си умения, като само 10 на сто от работодателите не са доволни от тези умения. 80% от бизнеса вижда големи липси в професионалните умения на младите. Повече от половината работодатели пък са на мнение, че на младежите липсва и предприемаческо мислене.

Според министъра на образованието Анелия Клисарова има голямо разминаване между това, което образованието дава на децата, и това, от което бизнесът има нужда.Затова бизнесът ще се включи активно в изготвянето и промените на учебните програми.

„Така че накрая ученикът, който завърши, може да се яви на квалификация и да има точно онези умения и знания, които са необходими за работната среда и за бизнеса", заяви министър Клисарова пред Нова телевизия.

Тази година ще бъде увеличена с 2,7 на сто издръжката на учениците в професионалните гимназии. На дневен ред е и въпросът за финансирането на платените стажове за учениците. Очаква се системата на учене чрез работа да бъде въведена през учебната 2015-2016 година.