145 години БАН
Секция: Наука
19 Февруари 2014 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
145 години БАН

/КРОСС/ БАН чества 145 години от създаването си. По този повод през 2014 г. близо толкова на брой ще са и инициативите, с които ще се отбележи годишнината.

На пресконференция в БТА председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров обяви, че има желанието Академията да стане не само научен, но и духовен център на България.

Денят за тази заявка не е избран случайно - днес почитаме 141 години от смъртта на Васил Левски, който пък е бил дарител за Българското книжовно дружество, тоест може да бъде приеман за основоположник на БАН.

За изминалата година БАН може да се похвали с цели 9 899 публикации и 73% от потвърдените патенти. За програмния период 2007-2014 г. БАН е развила 217 проекта, като по тях е усвоила над 30 милиона евро.

В рамките на годината ще се проведат над 145 инициативи за отбелязване на годишнината, като в тях влизат 28 премиери на печатни издания, 35 изложби, 12 дни на отворените врати и 18 събития с национален мащаб.

През юни ще се проведе кръгла маса за постиженията на БАН, а честванията ще завършат с юбилеен концерт в Софийската опера.

Предвижда се и конкурс за високи научни постижения, обхващаш материали, публикации и разработки на български учени и научни колективи от последните пет години, като предвиденият награден фонд е 2000 лева.

Стана ясно, че правителството е обещало да спонсорира всички тези събития на БАН с близо 200 хиляди лева, като на днешното заседание на Министерски съвет ще стане ясно какъв ще е окончателният размер на финансовите средства.

Въпреки положителния тон на събитието, акад. Воденичаров не пропусна да порицае политическата класа, че България е една от малкото страни в Европа, която няма национални цели.

Той призова народните представители да се обединят около такива, за да може по-нататък във времето който и да е на власт да има основа, с която да се съобразява.

Снимка: stara-sofia.com