С над 4 млн. лв. правят "Сребърна" и "Бели Лом" по-привлекателни за туристите
Секция: Туризъм
21 Февруари 2014 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С над 4 млн. лв. правят "Сребърна" и "Бели Лом" по-привлекателни за туристите

/КРОСС/ 4 милиона и 200 хиляди лева от Оперативната програма "Околна среда" ще бъдат дадени за поддържане и устойчиво управление на националните резервати "Сребърна" и "Бели Лом". Проектът е на Районната екоинспекция в Русе и трябва да приключи през пролетта на 2015-а година.

Средствата ще бъдат вложени в различни дейности по поддържане и възстановяване на гори, земи и водни площи в двата резервата, както и за рехабилитация на посетителската инфраструктура, строителство на нови съоръжения и образователни програми. Предвижда се за първи път от десет години насам да бъде почистен и укрепен каналът, който свързва езерото Сребърна с река Дунав, съобщи ръководителят на проекта Светлана Иванова:

Започнала е подготовката по тази дейност. Втората дейност, това е изграждането на една експертна система за автоматично отчитане на водното ниво в канала и в езерото, тоест данните автоматично да се представят в управлението.

С пари по проекта ще бъде ремонтиран природонаучният музей в резервата "Сребърна" и ще бъдат монтирани камери, които ще излъчват картина от живота на обитателите на езерото върху голям екран в реално време. Резерватът вече има своя страница в интернет. Предстои изработването на информационно-образователни пакети за деца и научнопопулярен филм за резервата.