Почина Джоко Росич
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2014 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Джоко Росич

/КРОСС/ На 81-годишна възраст си отиде големият актьор Джоко Росич. Той е починал в петък вечерта в болница "Лозенец".

В края на януари Джоко Росич претърпя тежка операция за отстраняване на туморни образувания от главата. В началото на седмицата той бе преместен от "Пирогов" в бившата Правителствена болница.

Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 година.

Майка му е българка, а баща му сърбин. Роден е в бившата република Югославия, но от 1951 г. живее в България. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Понякога е наричан "легендарният каубой".

Носител е на орден "Кирил и Меодий" първа степен. Джоко Росич е любител и колекционер на оръжия, най-вече ножове.

Участвал е в над 110 филма. Едни от най-известните филми в които е участвал са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът" и "Време разделно".

През февруари 2010 година получава наградата „Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино.

Поклонението пред починалия в петък актьор Джоко Росич ще се състои в църквата "Свети Седмочисленици". От Съюза на артистите в България съобщиха, че то ще е на 26 февруари от 11.00 часа, а погребението - от 14.00 часа на Централните софийски гробища.