Поморие с ново модерно рибарско пристанище
Секция: Туризъм
26 Февруари 2014 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поморие с ново модерно рибарско пристанище

/КРОСС/ Модерно рибарско пристанище ще изгражда Поморие. Това стана ясно при посещението на регионалния министър Десислава Терзиева в Бургас. Инвестицията в съоръжението е 10 млн. лв., които се отпускат по програма за развитие на сектор „Рибарство" на ИАРА. Разрешителното за строителство на новото съоръжение беше връчено от министър Терзиева на кмета на Поморие Иван Алексиев. А самите дейности по порта се очаква да започнат през есента.

Строителството на т. нар. северен байпас на Бургас, който свързва магистрала „Тракия" с курортния комплекс Слънчев бряг, може да започне през 2015 г., съобщи още министърът. По думите й срокът е оптимистичен, тъй като все още не са започнали много от отчуждителните процедури. Освен това не е ясно и с какви пари ще се строи отсечката - от държавния бюджет или със заем. Средства ще се търсят и за разширението на пътя към Царево, посочи още министърът, пише "Монитор".

Междувременно жители на общината връчиха на Терзиева подписка с искане за спешно укрепване на бреговата ивица. Реализацията на такъв проект ще започне в Поморие, като за него ще бъдат отделени около 8 млн. лв., осигурени със заем от KfW. Предложение за пълна отмяна на Закона за публично-частното партньорство ще бъде внесено днес на заседание на Министерския съвет от регионалния министър. Тя определи сега действащия закон като неработещ и рестриктивен спрямо бизнеса и общините. Изводите са резултат от цялостен анализ на експерти от МРРБ, които са установили, че законът не стимулира, а по-скоро пречи на бизнеса. Министърът успокои инвеститорите и предприемачите, че е невъзможно да се получат затруднения след отмяната, защото новите директиви на ЕК, както и действащите закони за концесиите и за обществените поръчки могат да решат успешно всички казуси.