Гълъбов: Протестите в Украйна и България следваха един и същ сценарий
Секция: ПОЛИТИКА
26 Февруари 2014 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гълъбов: Протестите в Украйна и България следваха един и същ сценарий

/КРОСС/ Твърденията, че кворумът в Народното събрание вече няма да зависи от „Атака", а от независимите депутати, са част от кампанията за лансиране на „България без цензура". Това каза в ефира на БНР политологът Антоний Гълъбов. Според него няма как двама депутати да определят кворума: Същественият проблем на българския парламент е, че той не функционира добре, че продължава да не е в състояние да спечели доверието на българските граждани, а политиците в него твърде малко се интересуват кой и защо ги е изпратил там.

Очаквах „Атака" по-рано да се идентифицира като опозиционна партия, защото започна да губи подкрепа и сила преди повече от два месеца. Ако ви прави впечатление, те застават в ляво от БСП. Критиката на „Атака" по отношение на управлението е крайно левичарска. За мен големият проблем, който остава невидим е какво представлява „Коалиция за България", защото участието на партия, която е член на ЕНП в КБ, само по себе си, много преди Румен Йончев да напусне, будеше много въпроси. Участието на партия като „Нова зора" много отдавна будеше въпроси, които продължават да не се виждат. В това отношение истинският проблем е около БСП и в самата социалистическа партия, коментира Антоний Гълъбов.

Според него истинският проблем на българската демокрация е БСП. До края на мандата на това Народно събрание ще се разбере, че истинският проблем на неслучването на българската демокрация в огромна степен е концентриран в отношенията между БСП и „Коалиция за България", каза още той.

Антоний Гълъбов коментира и ситуацията в Украйна и паралелите със случващото се у нас: Сходствата между българските протести и протестите в Украйна бяха по-малки, отколкото сходствата в поведението на украинското и на българското правителство към протеста. Няма по-плътно следване на един и същ сценарий на неосъветска пропаганда. Ако украинците искат да реформират страната си е добре да избегнат нашата най-голяма грешка - нямаше никаква решителност да се правят реформи в съдебната система, сектора за сигурност и публичната администрация.

Политологът е на мнение, че се върви към федерализация на Украйна, а не към разделяне, тъй като Русия няма интерес от привличане на нови територии.

Мен ме притесняват тези изблици на съветски рефлекси не само в Украйна. Има същата пропаганда и у нас. За мен има общ център, който генерира тази неосъветска реторика и пропаганда и това е Руската федерация, заяви Антоний Гълъбов.

Според него Олимпийските игри в Сочи са били елемент в пропагандната схема и предефиниране на ролята на Русия. Руският проект е евразийски. Той има за цел да създаде много силен център около Русия, така че Европейския съюз да стане периферия на Русия, каза политологът.