Разследват банков служител, източвал сметки на мъртъвци
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Февруари 2014 21:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследват банков служител, източвал сметки на мъртъвци

Бургас /КРОСС/ Служител на Първа инвестиционна банка в Бургас се разследва за кражба на крупни суми от влоговете на мъртъвци. Ивелин Стоев, който вече е освободен, се проверява за това, че е прехвърлял пари от депозити на починали хора в банкови сметки, открити специално заради трансферите на името на негови роднини. От тези сметки по-късно парите са превеждани на лични сметки на Ивелин Стоев и така той е можел свободно да се разпорежда с тях. По тази схема са опразнени влоговете на над 10 покойници, като са откраднати общо 150 хиляди лева, 20 хиляди щатски долара и 15 хиляди евро. Ивелин Стоев се разследва за неспазване на вътрешните правила на банката и присвояване на пари в особено големи размери, узна Флагман.бг от източници, свързани с разследването.
По супер скандалния случай е заведено дело № 14859 от 14 ноември 2013 година в Районна прокуратура - Бургас при прокурор Георги Попдобрев, а преписката е изпратена в Икономическа полиция - Бургас. Разследвавето се води по чл.202 и чл.205, ал.2 от Наказателни кодекс за длъжностно присвояване и предвижда лишаване от свобода от три до петнадесет години, ако откраднатото е в големи размери. Ако присвоените пари, вещи или ценности бъдат внесени или заместени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, наказанието може да се намали.
Според срока, предвиден в закона, проверката по случая е трябвало да приключи още на 19 декември миналата година. Този срок обаче се оказва недостатъчен и прокуратурата го удължава до 19 януари тази година. Странно е, че удълженият срок също изтече отдавна, но преписката все още не е върната от Икономическа полиция в Районна прокуратура - Бургас за повдигане на обвинение срещу Ивелин Стоев. Защо сроковете за разследване на случая непрекъснато се удължават, а въпреки това няма никакъв резултат, не е ясно.
Директор на клона на Първа инвестиционна банка в Бургас е Димитър Иванов, чието име нашумя покрай протестите на уволнените корабостроители. В края на януари той се срещна с четирима представители на уволнените работници и се опита да ги убеди да не се събират пред сградата на ПИБ, защото банката нямала нищо общо със завода, а с протестите си те незаслужено уронвали нейния авторитет и отблъсквали клиентите й. По-късно обаче се оказа, че това е лъжа и двама щатни служители на ПИБ - Владимир Котларски и Красимир Атанасов - са пряко свързани с двете офшорни компании, които една след друга придобиват акциите на „Бургаски корабостроителници".
Засега срещу директора на ПИБ - Бургас Димитър Иванов не се води разследване по случая с източените влогове на починалите им клиенти. Разследваният Ивелин Стоев или е изключително ловък служител, успял да осъществи сам тайните трансфери за десетки хиляди левове, долари и евро към собствените си сметки, или е имал помощници в самата банка. Ако се окаже второто, това би трябвало до доведе до преквалифициране на обвинението за организирана престъпна група, съобщи flagman.bg.