Превръщат Велека в кариера за инертни материали
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2014 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Превръщат Велека в кариера за инертни материали

/КРОСС/ В пореден сигнал до Екоминистерството от Дирекцията на парк "Странджа" алармират, че животът в река Велека и крайбрежието й са заплашени. Причината е добив на пясък и чакъл от нея. Затова парковата администрация настоява да се спре незабавно превръщането на Велека в кариера за инертни материали и да бъдат ревизирани разрешителните издадени от Басейнова дирекция - Варна, съобщи БНТ.
Случайни неща няма - търсенето на материали за строителство по крайбрежието е голямо. Повече от 10 години продължава изгребването на инертни материали от река Велека, коритото и поречието на реката са абсолютно обезобразени.
Самата пресевна инсталация е в близост до село Кости. Местните хора разказват, че пътищата са унищожени от камионите, които постоянно изнасят ценния строителен материал.
"Всичкият инертен материал - чакъл и пясък - е изнесен от коритото на река Велека, а колко е изнесено през периода от 10 години, никой не знае", разкри местен жител.
Тежката техника за изгребване на пясъка безвъзвратно е променила ланшафта на парковата територия, унищожила е земяна на частни имоти.
Както виждате правят потстъпи към коритото на реката, издълбават с багери по дълбочина 2,3 метра, получават се едни кратери, които не могат да бъдат запълнени. Виждате каква голяма денивелация има и от двете страни , има 4, 5 , а някъде и 6,7 метра потъване на коритото", обясни Петко Нанчев - и.д. директор на ПП "Странджа"
Кой знае защо от Басейнова дирекиця Варна не са отчели , че според Закона за защитените територии, опазването на природата в парковете има предимство пред другите дейности. И не е почистване на коритото, а добив на полезни изкопаеми по открит способ, което е абсолютно забранено в защитени територии. Така се уврежда цялата екосистема - убежищата на рибите , редки растителни и животински видове.
"Аз ще изискам порверка от РИОСВ и проверка в Басейнова дирекция за издаване на разрешителното", обеща Искра Михайлов, министър на околната среда и водите.
Всички погледи са вперени по морето, а какво става в сърцето на Странджа остава малко в страни - жалват се местните хора. А тази година и водата е малко, което е още по-опасно за реката - притеснени са от парковата дирекция.