Цената на сиренето скочила с 12% за година
Секция: ИКОНОМИКА
02 Март 2014 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на сиренето скочила с 12% за година

София /КРОСС/ Индексът на тържищните цени през месец февруари остава стабилен и в края на месеца е на ниво 1,472 пункта. Спрямо февруари 2013 година индексът е с 4 процента по-нисък, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Основните хранителни стоки, млечните и месните произведения през февруари се продават с малки промени спрямо януари. През миналия месец захарта поевтинява с 6,6 процента. Цената на олиото пада за месец с 3,3 на сто, а от началото на годината - с 6 процента. Експертите отчитат поскъпване на зрелия фасул с 2,3 на сто на месечна база.
Цените на млечните произведения са без промяна спрямо предходния месец, само цената на кравето сирене се повишава с 2,6 на сто. Свинското месо, кренвиршите и трайният салам поевтиняват с около 2-3 на сто, а цените на пилешкото месо, малотрайните колбаси и каймата се задържат около нивата от януари. През февруари цените на брашното и яйцата са без промяна.
Спрямо февруари 2013 година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (12 на сто), а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 3-6 на сто. Продажните цени на месото и месните произведения през февруари 2014 г. са по-ниски спрямо година по-рано, като най-голямо поевтиняване на годишна база се наблюдава при свинското месо - 7,7 на сто, а при месните произведения то е около 3-4 на сто, отчита ДКСБТ. За една година цената на зрелия фасул "скача" с 40,8 на сто.
Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22 на сто. Цените на едро на яйцата и брашното през февруари тази година са с около 14-18 на сто по-ниски.
Значително поскъпване на месечна база има при българските и вносните краставици, съответно с около 20 и 10 на сто. Ръст на цените през февруари е отчетен при зелето (7,5 на сто), морковите (6 на сто) и картофите (2,6 на сто). През февруари спрямо януари се наблюдава поевтиняване на доматите, като при българските оранжерийни домати то е 5 на сто, а при вносните домати намалението на цената е 11 на сто.
През февруари мандарините поскъпват с 8,6 на сто, бананите - с 3 на сто, а лимоните с 1,8 на сто. През миналия месец цената на портокалите "пада" с 6 на сто, а на ябълките - с 3 на сто. През февруари на годишна база картофите, българските оранжерийни краставици и морковите поскъпват с около 14-17 на сто. Цените на краставиците от внос и на зелето поевтиняват на годишна база с около 2-5 на сто.
Поевтиняване на годишна база има при доматите, като при българските то е 7 на сто, а при вносните - 15 процента. Цените на повечето плодове поевтиняват на годишна база с около 3-4 на сто, само бананите са с около 1,5 на сто по-скъпи.