Попова: Успехът в процеса на евроинтеграцията зависи от волята за реформи
Секция: ПОЛИТИКА
03 Март 2014 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Попова: Успехът в процеса на евроинтеграцията зависи от волята за реформи

/КРОСС/ България и Унгария имат отличен политически диалог, но могат да постигнат много повече, ако задълбочат сътрудничеството си по важните теми от дневния ред на Европейския съюз, каквито са въпросите на миграцията и политиката на разширяване на ЕС. Това заявиха днес вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Държавното събрание на Унгария Ласло Кьовер. Вицепрезидентът е на работно посещение в Унгария по покана на Българското републиканско самоуправление в страната за отбелязването на 100-годишнината от учредяването на първото сдружение на българите в централноевропейската страна.
Европейският съюз трябва да бъде по-активен в изработването на обща политика по отношение на миграцията, включително и с отделянето на необходимия за това финансов ресурс, заяви по време на срещата Маргарита Попова. Според вицепрезидента е време в държавите-членки на ЕС, както и в европейските институции, да бъде проведен дебат по този въпрос, в който да бъдат обсъдени както хуманитарния аспект на проблема, така и темите, свързани с адекватната охрана на границите на съюза. «Не можем да си позволим ЕС да не се справи с тази толкова важна тема и да насърчим гласа на евроскептицизма", категорична беше вицепрезидентът Маргарита Попова.
България и Унгария споделят обща позиция за необходимостта от по-активна подкрепа за процеса на разширяване на ЕС, беше отбелязано още по време на срещата. „Държавите от Западните Балкани са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес от изграждането на регион на стабилност, сигурност и просперитет, в който са гарантирани ценностите и правилата на ЕС", заяви Маргарита Попова. Вицепрезидентът добави, че успехът в процеса на европейската интеграция зависи от политическата воля за реформи, както и от постигнатия индивидуален напредък на всяка страна по отношение на критериите за членство. "Затова се надяваме и на бързото подписване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония, който да стимулира процеса на европейската й интеграция", отбеляза още вицепрезидентът.
Независимо от вътрешните промени, Украйна трябва да се запази като демократична страна с толерантно отношение към националните малцинства, включително и по отношение на спазването на правата им да използват своя език, подчертаха още Маргарита Попова и Ласло Кьовер. Двамата бяха единодушни, че намирането на мирно решение на днешната криза в Украйна е единственият възможен изход за преодоляване на напрежението в украинското общество и в региона.
„Признателни сме за традиционно толерантната политика на унгарската държава към малцинствените общности. Това позволява на българите в страната не само да бъдат пълноценна част от унгарското общество, но и да запазят своя език и национална идентичност", заяви Маргарита Попова. За нас е много важно 13-те малцинства в нашата страна да чувстват Унгария като своя родина", подчерта от своя страна председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер.
Вицепрезидентът Маргарита Попова участва днес в тържествената церемония, с която беше открит паметник-чешма на българския градинар в Будапеща. „Българската общност в Унгария може и да не е най-голямата, но със своето трудолюбие, скромност и отстояване на националната си идентичност е сред най-уважаваните", подчерта вицепрезидентът в приветствието си. На церемонията присъстваха представители на унгарското правителство, на местните власти и стотици наши сънародници в Унгария.
По-късно в Българския културен дом в Будапеща вицепрезидентът Маргарита Попова и президентът на Унгария Янош Адер ще присъстват на тържествен концерт по случай 100-годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария.