Вирус на 30 000 години, открит под ледовете в Сибир
Секция: Наука
04 Март 2014 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вирус на 30 000 години, открит под ледовете в Сибир

/КРОСС/Нов тип гигантски вирус, оцелял над 30 000 години в дълбоко замразяване, в леден слой, съвременник на изчезването на неандерталците. Това съобщава днес френският всекидневник Le Monde като цитира изследване на Американската академия на науките (PNAS). Наречен „Питовирус" (Pithovirus), древният вирус е способен да заразява амеби, но е безопасен за хора и животни. Откритието представлява третото семейство гигантски учени, идентифицирани от учените досега, след „Мимивирус"-а през 2003 г. и „Пандоравирус"-а през 2013 г.. Находката е била направена в замръзналите почви на Североизточен Сибир. Геномът на новия вирус има по-малко от 500 гени и е по-малък от „Пандоравирус"-а, който има над 2 500.

Гигантските вируси, с диаметър над 0,5 милионна от метъра, могат да бъдат наблюдавани с обикновен оптичен микроскоп. Те съдържат много по-голям брой гени от обикновените вируси - грипът и СПИН имат едва десетина. Размерът и геномът им са сравними с тези на множество бактерии.

Le Monde цитира мнението на един от съавторите на изследването, Жан-Мишел Клавери, според когото „фактът, че вируси, заровени в земята преди 300 000 години могат да оцелеят и да продължат да са заразни предполага, че топенето на ледената покривка в резултат на климатичното затопляне и индустриалните сондажи" в района на Северния полюс, „могат да представляват опасност за общественото здраве".

На фона на топенето на ледовете, които могат да освободят патогени, в Чукотка, където е открит гигантският вирус, има големи залежи на петрол, природен газ, въглища, злато и волфрам, посочва още френското издание. Разкопките за подобни суровини могат да доведат хора до директен контакт с микроби, да бъдат заразени и да се превърнат във вектори (източници на епидемии).

Възможността за повторна поява на вируси, смятани за унищожени, от гигантския фризер, който представляват вечните ледове вече не е въпрос единствено на научнофантастичен сценарий, смята Жан-Мишел Клавери. Вирусът на вариолата, премахнат навремето в Сибир, се множи подобно на „Питовирус"-а и може все още да съществува под земята, посочва още Le Monde, цитиран от jiloto.bg.