Кражба на 15 милиона е в основата на депото в Ямбол
Секция: ПОЛИТИКА
04 Март 2014 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кражба на 15 милиона е в основата на депото в Ямбол

/КРОСС/ Кражба на 15 милиона е в основата на незаконното изграденото сметище в Ямбол. Това заяви представителят на НФСБ в Европарламента Слави Бинев в Страсбург. Бинев подаде сигнал до ЕК и Съвета за нарушенията на европейските норми в изграждането на депото за отпадъци край град Ямбол..

„Освен че е в разрез с европейските закони, изграждането на депото край Ямбол застрашава и здравето на хората. Сметището е разположено на едва 200 м от къщите на хората. Няма как да не направи впечатление и цената на депото - 15 млн. евро, а изграждането му дори няма да доведе до трайно решение на проблема с отпадъците" - заяви Бинев и допълни, че целта е да този терен да бъде прочистен от живущите там хора и откупен на много ниска цена, защото става дума за едно от най-хубавите места в град Ямбол. Бинев обясни, че случаят в Ямбол не е единичен, а подобни проблеми се наблюдават и край селата Баня и Джерман.
Само преди месец евродепутатът Слави Бинев и представители от НФСБ бяха на среща с инициативните комитети на село Баня именно по въпроса със сметището.
В отговор на запитването на Бинев за грубите нарушения на европейското законодателство комисарят за околната среда Янез Поточник изпрати официално писмо, че Европейската комисия ще продължи разследването. Подобни сметища трябва да са последната опция за справяне с боклука и поради тази причина европейските политики целят да намалят използването на сметища само за остатъчни отпадъци, пише Поточник.