Българи от Украйна искат наше гражданство
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2014 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи от Украйна искат наше гражданство

/КРОСС/Ситуацията е непоносима, тъй като новата власт в Украйна не признава малцинствата. Това каза бесарапската българка Елена Петкова от Одеса по ТВ7. Тя е една от над 300 хил. българи, които живеят в страната.

"Искам българско гражданство заради преследване по национални признаци на рускоезичното население. Ставаме свидетели на мародерства и убийства. Ако това правителство остане нищо добро не може да се случи. Искам да се обърна към българското Министерство на външните работи (МВнР) с молба да разгледат молбата ни за българско гражданство", каза Петкова.

"И досега много бесарабски българи, които са разделени на две от изкуствена граница между Молдова и Украйна, искаха българско гражданство. В Молдова вече 30 хил. души са получили такова, както и 5-6 хил. жители на Украйна. Въпреки че българската общност в Украйна е в пъти по-голяма, хората избягват да искат българско гражданство, защото в Украйна двойното гражданство е забранено", коментира в студиото историкът проф. Божидар Димитров.

Той е категоричен, че ще има бежанска вълна от Украйна. "Не, защото ще има война в Украйна. Аз съм готов да се басирам, че война няма да има. Бежанската вълна ще е поради икономическата катастрофа, която вече сполетя Украйна", добави Димитров.

Позовавайки се на официалното преброяване от 2001 г. историкът припомни, че в Украйна като българи са се записали над 340 хил. души. "Голяма част от българите обаче не са записали. Това се дължи на факта, че през Втората световна война България е била съюзник на хитлеристка Германия българите от Крим са били изселени тотално", разясни Божидар Димитров.

По думите му само в столичния квартал "Младост" живеят около 2000 бесарабски българи. "Те са образовани. Лесно и бързо си намират работа", добави Димитров.

"Сега ще си проличи дали сме народ или мърша - дали ще посрещнем хората, които се очакват с добро или както в Харманли - враждебно. Не трябва да се настаняват в лагери, а в хотели. 1/3 от сирийските бежанци са в хотели. Имаме огромни военни градчета, в които могат да се настаняват бежанци. Има евтини семейни хотели по морето, които 10 месеца стоят празни. Ами ще плаща държавата, защото това са българи", каза още Божидар Димитров.

Той е категоричен, че трябва да се облекчи режимът за издаване на гражданство на доказани българи.