Първанова и Илиaна Раева заедно срещу насилието над жени
Секция: ПОЛИТИКА
05 Март 2014 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първанова и Илиaна Раева заедно срещу насилието над жени

/КРОСС/ На 5-ти март д-р Антония Първанова и Илиана Раева участваха в конференция посветена на борбата с насилието срещу жени по повод Международния ден на жената. Тази година по предложение на лидерът на НДСВ и евродепутат д-р Първанова, Международния ден на жената е посветен на темата борба с насилието над жени.Конференцията събира представители на високо равнище от Европейската комисия, Съвета на ЕС, правителствата и парламентите, неправителствените организации и научните среди в Европа.

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц произнесе реч на откриването. Той поздрави д-р Първанова за отличната й работа в качеството й на докладчик по законодателната инициатива на ЕП за борба с насилието над жени. Д-р Първанова представи основните моменти на доклада и разясни промените, които предстоят след приемането му.

Пред събралите се над 300 души говори и Илиана Раева, председател на партия „Обединена България". Тя участва във форума в Брюксел по покана на д-р Първанова.

Бившата европейска и световна шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева бе аплодирана бурно от публиката след словото си, в което изтъкна, че насилието над жени е само една от формите на дискриминация и е в следствие на неравнопоставеността на половете и има отражение върху социалната роля на жените, възможностите им за трудова и бизнес реализация, както и участието им в политиката.

По предложение на д-р Първанова предстои ЕК да изготви конкретен план за действие за справяне с проблема с насилието над жени до края на 2014 година.

За пръв на европейско ниво ще се изготви законодателство за борба с насилието над жени. До този момент държавите членки са имали пълна свобода в решението си до каква степен да защитят жените, жертви на насилие. Докладът по собствена инициатива на ЕП предвижда промени в договорите на ЕС, приемане на Директива в криминалното право за превенцията на насилието срещу жени, създаване на база данни, относно насилието.

По инициатива на д-р Първанова ще бъде създадена и институция, която да играе ролята на европейски координатор подобен на координатора с трафик на хора предложен от Първанова през 2007 година. Новият координатор ще се занимава с борбата срещу насилието над жени. След приемането на доклада друго предложение на д-р Първанова също ще влезе в сила - 2016-а година ще бъде обявена за "Година за борба срещу насилието над жени".