Кримската война на Владимир Путин
Секция: Коментари
06 Март 2014 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кримската война на Владимир Путин

/КРОСС/Санкциите работят. Заплахата с тях накара руския президент Владимир Путин да прекрати военните маневри по украинската граница. За Запада и специално за ЕС обаче е рано да викат: „Победа!"

Руската военна блокада на Крим остава. И след като предизвика най-голямата международна паника от Никита Хрушчов* насам, Путин може би е готов за пазарлък с Европа и САЩ за Украйна. По всичко личи, че такъв пазарлък е целта на цялото упражнение.

Ведь недаром...

Още когато украинците свалиха неговото протеже Виктор Янукович, за Путин беше ясно, че губи Украйна като територия под руско влияние. За Путин това е преди всичко вътрешнополитически въпрос. Руски лидер, който допусне това, е слаб. Той позволява на коварния Запад да се настани пред портите му, там, където са корените на Великата Рус.

Руснаците не биха слушали президент, който губи. На американски - loser, а на български - загубеняк. Следващото нещо, което могат да му отнемат, е неговата власт. Открито авторитарният Путин дължи популярността си на това, че успя да върне на руснаците самочувствието на велика сила, пострадало тежко при Горбачов и Елцин. Може да се очаква, че Путин ще продължи да залага на това, ако реши да се кандитира за четвърти път. За авторитарния управник по принцип наличието на външа заплаха е основен сплотяващ, мобилизиращ и властоукрепващ фактор.

Колкото и мощна да е Русия, тя не може да подценява икономическото значение на Украйна. Тя е пазар с 45 милиона население, тясно свързан с руския. Страната е основна производителка на зърно и на въглища. В нея е стратегическа руска военноморска база. Тя лежи на пътя на руските газопроводи към Европа. Ако в нея се настанят европейски пазарни и енергийни правила, за руския бизнес животът става по-труден.

Но и това не е най-лошото. Обръщането на Украйна на запад е застрашително като пример не за Русия като нация, а за нейния режим, политика и икономическа олигархия. Къде отиват те, ако се окаже, че и на тази географска дължина могат да виреят свобода, демокрация, прозрачност, отчетност, върховенство на закона, човешки права? И то не по начина, по който ги разбират в Кремъл.

Като бивш кадър на КГБ Путин вероятно си спомня, че не западните ракети и бомбардировачи, а западната свобода и жизнен стандарт подкопаха и разрушиха някогашния съветски блок. Разянуковичената Украйна би могла да се окаже източник на опасна за днешния руски политически модел зараза.

Заради това да я „даде" без бой за Путин е немислимо. Целта на цялото упражнение е да минимизира загубите нанесени му от източната политика на ЕС, колкото и противоречиви да са нейните резултати. За властта на Путин е по-изгодна трайно разделена и дестабилизирана Украйна, отколкото стабилна, но прозападна.

Можем да очакваме, че сега руският президент ще приеме западната покана за „диалог", за който се е подготвил не по-зле, отколкото за военната си операция. Защо САЩ и някои от европейските държави могат да действат със сила навред по света в защита на своите интереси, свободата и човешките права, а той да не може да защити сънародниците си в съседна страна? Защо косовските албанци да могат да обявят независимост след референдум, а кримските руснаци да не могат, като и те са мнозинството от тамошното население? Нима суверенитетът и териториалната цялост на Сърбия не бяха нарушени? Защо суверенитетът и териториалната цялост на Украйна да са по-специални?

САЩ и Европа го критикуват, че нарушава Хартата на ООН. А американското нахлуване в Ирак без санкция на Съвета за сигурност какво беше? Къде са оръжията за масово унищожение, с които беше оправдано? Русия ще иска компенсация за поредната си геополитическа загуба. Може би това ще е Крим, може би - и други части от Украйна. „Диалогът" няма да е лесен. И тук е втората драма в кризата:

Интереси или ценности?

Тя се отнася за Запада. Украинската криза започна с отказа на Янукович да подпише споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС на Третата среща на върха на Източното партньорство на ЕС във Вилнюс на 28 и 28 ноември 2013 г. Целта на тази европейска политика, чиито основни инициатори бяха Полша и Швеция още през 2004 г., е да разширява територията на принципите и ценностите на ЕС в бившето съветско пространство.

Сега Европа (заедно със САЩ) е изправена пред изпитание - какво може и иска да направи, за да ги защити? Би ли изтъргувала целостта на Украйна срещу една по-кротка Русия, от чийто пазар и природни ресурси не може да се откаже? Колко европейски правителства биха рискували конфронтация с Москва заради украинците? Колко от тях искат да плащат за приобщаването им към Европа? А колко от обикновените европейци имат желание за това?

Досега ЕС беше муден, безволев и разединен в противопоставянето с Русия за Украйна. Путин й изви ръцете да се откаже от европейското споразумение, като от една страна я заплаши с търговска и газова блокада, а от друга й предложи 15 милиарда долара заем и още 3 милиарда долара облекчения от цените на руския природен газ. На това ЕС не противопостави никакви съпоставими стимули. Той предложи на украинците „дългосрочни изгоди" с прикачен към тях списък от болезнени реформи.

Къде е Европа?

Докато украинците загиваха по улиците в бой със специалните части, за да свалят Янукович, Европа продължаваше да преговаря с него, след като беше заявила, че той вече е загубил легитимност. Тя още не е уточнила дали бившият украински президент ще бъде обект на санкциите, които ЕС реши по принцип да наложи на страната му, но още технически подготвя. Докато влязат в сила европейските санкции срещу режима, той вече беше паднал.

Европа показа за пореден път типичната за сегашните й институции липса на лидерство, когато Путин прати войски в Крим и руски въоръжени отряди завзеха парламента и правителството на автономната република.

Когато преди пет години ЕС за първи път в историята си избра президент и „външен министър" (наречен върховен представител), мотивът беше Европа да говори с „един глас" и да тежи повече в международните отношения. На практика обаче тя се сдоби с три гласа - на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой, на председателя на Комисията Жозе Барозу, на шефката на европейската дипломация Катрин Ащън. Ето какво казаха те, на 1 март, след като горната камара на руската Дума позволи на Путин да прати войски в Украйна.

Ван Ромпьой (чрез своя говорител):

"Председателят Херман Ван Ромпьой разговаря днес следобед по телефона с президента на Русия Владимир Путин. Главната тема беше Украйна. Президентите обсъдиха финансовото положение и сигурността на страната".

Жозе Барозу:

„Ние бяхме поразени вчера от съобщенията за нарушаване на суверенитета на Украйна. Това са събития, които бихме сметнали за немислими в 21 век на европейския континент. Предизвикателствата в Крим трябва да бъдат посрещнати при зачитане на единството и суверенитета на Украйна. Надявам се, че международната общност също ще се изправи с нас в защита на тези принципи и за гарантиране на регионалния и международния мир".

Катрин Ащън:

"Съжалявам за днешното решение на Русия да използва въоръжени сили в Украйна. Това е неоправдана ескалация на напрежението. Следователно аз призовавам Руската федерация да не изпраща такива войски, а да прокарва възгледите си с мирни средства".

Струва ми се, че европейските граждани (да не говорим за украинските) в такъв момент очакват от първенците на ЕС да кажат нещо повече от това, че са си говорили с „агресора" по телефона, че са поразени и че очакват светът да ги подкрепи.

Нито идея какво да се прави, нито дума за ответни стъпки. Тихият триглас начело на ЕС остави всичко това на държавите-членки да решат след два дни и изцяло оправда коментарите отпреди пет години, че е назначен от тях не да води, а да не се пречка на националните интереси и на националните егоизми в Европа.

Ащън има 3 400 подчинени и бюджет от 58,7 милиарда евро, 6,12 на сто от разходите на ЕС за периода 2014 - 2020 г. По какво проличаха те в украинската криза? Нима си струва такъв разход, за да има Европа международно конферансие? Това ли „лидерство" ще убеди европейците в смисъла на общия им проект, то ли ще ги изкара да гласуват за своя парламент на 25 май?

Ще има ли санкции?

САЩ днес изредиха конкретни икономически санкции, с които биха могли да накажат Русия - от замразяване на руски авоари и ограничаване на инвестиции до забрани за пътуване. Европа остава обаче колеблива. Дори най-евроскептичният и лоялен към САЩ национален лидер, британският премиер Дейвид Камерън, е против търговски ограничения, защото те биха навредили на банките в страната му, стана ясно от правителствен документ, изтекъл до медиите. Очевидно тук чувствителностите и различията между държавите-членки са такива, че въпросът остана за разглеждане на извънредна среща на върха на ЕС в четвъртък.

Кремълският съветник Сергей Глазиев вчера предупреди, че ако Русия стане обект на американски санкции, може да смени долара като резервна валута и да спре да изплаща заемите си към американски банки, както и да разпродаде американския дълг, който държи, нанасяйки ответни финансови щети на САЩ.

Евентуално икономическо и дипломатическо надцакване между Запада и Русия е игра с неизвестен край. Руските фирми изгубиха близо 60 милиарда евро от борсовата си цена само в понеделник заради Путиновата демонстрация на сила, рублата падна с над 10 на сто спрямо долара.

От друга страна обаче политическият риск повлече надолу и котировките в цяла Европа. Освен това поскъпна петролът, на който Русия е основен износител и чиято цена е свързана с тази на природния газ. Скъпият долар би й навредил, ако тя внасяше енергоизточници. В случая той увеличава приходите й, а слабата рубла е добра за износа й изобщо.

Извън чисто икономическите съображения Путин едва ли иска международна изолация. Но и едва ли се е стреснал, че Европа може да спре да му говори. Ако газът секне, ще трябва да му проговори. От друга страна обаче, както ЕС не може без руски газ (между 25 и 30 на сто от потреблението) , така и Русия не може без европейския пазар и приходите от него.

Де е България?

Засяга ли всичко това България? Естествено, че да. Най-непосредствената опасност е да ни спре парното, което гори руски газ, минаващ през Украйна, предупреди вчера вътрешният министър.

За един риск обаче никой не говори - рекордната за ЕС енергоемкост на българската икономика. За седемте години членство в ЕС темите за въглеродните емисии и енергийната ефективност остават западноевропейска екзотика за България. Ние продължаваме да произвеждаме най-малко с най-много в Европа, което означава преди всичко тежка енергийна зависимост от Русия. И ако по нещо си приличаме с Украйна, то е, че и у нас има политици, които се стараят да не загубим тази зависимост.

* През октомври 1962 година тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов се подготвя да разположи руски ядрени ракети в Куба в отоговор на опитите на САЩ да съборят комунистическото й правителство и на разполагането на насочени към СССР американски ракети в Турция и Италия. Ядреният конфликт е избегнат след споразумение между тогавашния американски президент Джон Кенеди и Хрушчов за изтегляне на съветските ракети в края на същия месец.

Коментар на Веселин Желев, "Клуб Z"