„Зелени инициативи" настоява за проверка за „суха кръв" в колбасите
Секция: ИКОНОМИКА
12 Март 2014 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Зелени инициативи" настоява за проверка за „суха кръв" в колбасите

/КРОСС/ След вълната от медийни публикации за наличие на хормони в пилешкото месо, липсата на информация по темата „суха кръв" предизвиква безпокойство, затова настоятелно Ви молим за незабавна проверка на изнесените данни, че български производители на колбаси влагат в продуктите си „суха кръв", пише Сдружение „Зелени инициативи" в писмо до директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.
„Настояваме проверката да стане под контрола и със съдействието на гражданското общество и резултатите от нея да станат публично достояние в най-кратки срокове. Бързите и адекватна реакция на БАБХ по казуса „суха кръв" ще бъде гаранция, че агенцията наистина изпълнява своята мисия, а именно защита здравето и интересите на българските потребители.
В случай, че проверката покаже, че няма данни „сухата" кръв да нанася вреди за здравето, но и няма данни тя да е полезна, настояваме БАБХ да задължи българските производители да поставят унифициран знак върху продуктите си, че в тях е вложена тази субстанция. Така потребителите сами да могат да направят информиран избор дали да консумират продукти със „суха кръв", или не", отбелязва сдружението.
Сдружението припомня, че неколкократно е настоявало Българската агенция за безопасност на храните да въведе задължителен стандарт и знаци на опаковката за съдържание, което потенциално е опасно за здравето, като съдържанието на трансмазнини. Отлагането на това решение е не просто проява на нехайство от страна на държавата, а носи сериозен риск за здравето на потребителите.
По принципа всичко, което не е забранено, е разрешено, тази „суха кръв" влиза в състава на сухите колбаси и оттам - в дома на всеки българин.
Според изнесените данни в тези продукти се влагат още субстанцията „карагенан", свинска мас и оцветители. В този смисъл българските потребите консумират изкуствено създадени колбаси, които нямат нищо общо със стандартите за здравословна и качествена храна.
В САЩ има практика „суха кръв" да се използва като хранителна добавка за преживни животни и като съставка за производство на торове, но няма практика да се влага в продукти, предназначени за директна консумация от хора.