Невъзможността на работодателя да прекрати едностранно трудов договор е недостатък на КТ
Секция: ИКОНОМИКА
13 Март 2014 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Невъзможността на работодателя да прекрати едностранно трудов договор е недостатък на КТ

/КРОСС/ „Визията за развитие на българската икономика към 2020 г. включва постигането на интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж, с цел повишаване на жизнения стандарт чрез въвеждане на конкурентно образование и обучение; създаване на условия за качествена заетост и социално включване; осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност; гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване. В изпълнение на общия програмен приоритет на правителството МИЕ провежда прозрачна политика в областта на икономиката, енергетиката и туризма. Усилията са насочени към постигане на динамично конкурентоспособно развитие на икономиката, базирано на иновациите, оптимизиране на производствените вериги и секторите с висока добавена стойност, както и развитие на зелена и енергоефективна икономика, като гаранция за устойчив растеж", заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева пред участниците в Националния форум „Предизвикателствата пред развитието на Република България през програмния период 2014-2020".
В краткосрочен план дейността на Министерството на икономиката обхваща изпълнението на няколко основни задачи, сред които стимулиране на малкия и среден бизнес чрез улесняване на достъпа до финансиране, интернационализация, обучение и иновации, допълни Янева.
Форумът е организиран от Българската търговско-промишлена палата и Федерацията на научно-техническите съюзи в България.

„Първото затруднение пред българските и чуждестранните инвеститори е тежката администрация и свързаната с нея корупция. Втората е твърде динамичното в последните години законодателство, което затруднява предприемачите в изготвянето на добро планиране и реализиране на дейността им, а третата - ограниченият и непосилен достъп до финансиране", заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Небалансиран, с много формалности, които създават предпоставка за корупция, е оценката на БТПП за Кодекса на труда.

Кодексът има и друг недостатък - работодателят по никакъв начин не може едностранно да прекрати договор, за разлика от служителя, който може да извърши това с едномесечно предизвестие. Това е база, която създава условия за изтичане на кадри от едно предприятие в друго, след като е било инвестирано в обучението и квалификацията на дадения служител. Този недостатък на кодекса трябва да бъде отстранен, допълни Симеонов.

„Ако България не се справи с наболелия проблем - корупцията - и с безнаказаността на администрацията, добри резултати не може да се очакват и в Европейския съюз", отбеляза той.

„С цел подпомагане процеса на стабилност и сигурност на пазара на стоки, БТПП разработи мобилно приложение, чрез което, след сканирането с телефон на всеки баркод, може да се провери дали съдържащият се уникален идентификационен номер е легитимен, или не", съобщи Цветан Симеонов.