Мъж стреля по хора от дома си в Лясковец. Полицай е загинал, има и ранени /обновява се/
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Март 2014 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мъж стреля по хора от дома си в Лясковец. Полицай е загинал, има и ранени /обновява се/

/КРОСС/ Мъж се е барикадирал в сграда и е открил огън в Лясковец. По първоначални данни барикадиралият се мъж има психически отклонения.

Градът и мястото са отцепени от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. По непотвърдена информация един полицай е убит, а други трима служители на реда са ранени, съобщи ТВ7.

При опит да бъде иззет боен арсенал, мъжът открил огън и по непотвърдена информация е убил един спецполицай и ранил трима.

Мъжът стреля по хората от къщата си. По информация стрелецът е Пенко, на 53 години. Бил е бизнесмен. Къщата е точно срещу СОУ "Максим Райкович", съобщи БНТ.

От около половин година мъжът не работи. Занимавал се е с бизнес. Писал е няколко писма на директора на училището, че смята да използва трите си ловни пушки, защото имал нетърпимост към децата. Директорът е сигнализирал многократно полицията и е направил предупредителни плакати, с които да информира децата за опасността от този човек. Дори през последните месеци те не са играли в двора на училището, за да не им се случи нещо. 

"Има образувано досъдебно производство за закана за убийство и незаконно притежание на оръжие. Мъжът е направил закани към директора на училището, а впоследствие е открил огън срещу служителите на МВР. Има ранени двама полицаи от рикошети и загинал полицай, за съжаление. Мъжът е все още в къщата", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров за Хоризонт на БНТ.

Продължават да се чуват изстрели. 

Пред БНТ Жени Цонева, очевидец на стрелбата, разказа, че в града има голяма паника. Момичето, което обясни, че е в 7-ми клас на съседното училище, обясни, че поне от няколко месеца се знае за заплахите на мъжа да стреля. Тя обясни, че са подавали жалби в полицията. Директорът предупредил учениците да не минават в определени участъци на двора заради заплахите.

От няколко седмици мъжът лично е заплашвал децата, каза в ефира на Нова телевизия майка на едно от децата от училището в Лясковец. Той лично е казвал на децата, че ще ги убие, че ще стреля. Синът ми е на 13 години, каза жената.

Хората от града не го познавали що за човек е и не му знаят името, знаели само, че е някакъв бизнесмен.
Трябваше да го приберат този човек, категорична бе жената.
Съсед заяви, че мъжът е опасен.

„Овергаз Север" спря газоподаването към отцепения район в Лясковец. Екип на газоразпределителното дружество преустановиха снабдяването със синьо гориво към газифицираните абонати в района, за да осигурят безопасността на хората. Газоподаването към останалата част от града не е преустановено.

Тримата полицаи, които бяха простреляни при акцията са в добро състояние и няма опасност а живота им. Това съобщи за Дарик управителят на великотърновската болница.

Стабилизирани са от лекарските екипи. Те са били простреляни със сачми в ръцете.