Валери Жаблянов: Българската позиция е позицията на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
17 Март 2014 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валери Жаблянов: Българската позиция е позицията на ЕС

/КРОСС/Референдумът е факт в Крим. Признаването на подобен тип референдуми отнема много време. Знаете, че и Косово все още не е приета от всички държави. Българската позиция е позицията на ЕС в момента. А ЕС не признава референдума. 

Това каза политологът и депутат от ПГ на Коалиция за България Валери Жаблянов в интервю за Нова телевизия. 
По думите му въпросът Русия или ЕС не стои, тъй като, от една страната, ЕС не е срещу Русия, а от друга - ЕС в това състояние не може да си позволи да организира икономически блокади срещу Русия, защото това ще се отрази върху най-богатите държави.
Позицията на България трябва да бъде премерена и внимателна, каза още Жаблянов и призна, че критика, по време на семинара на социалистите и кабинета в Боровец, към външния министър Кристиян Вигенин е имало и е била ясно изразена. Недоволството е било заради прибързаното изявление на Вигенин относно референдума в Крим.
Депутатите и министрите се събраха, защото се натрупват много въпроси. Имаше дискусия, каза Жаблянов и отрече министри да са били „хокани".
През уикенда Националният съвет на БСП утвърди листата на партията от 17 кандидати за участие в евроизборите. Защо Сергей Станишев оглави евролистата въпреки заявлението му, че няма да се кандидатира за ЕП, Жаблянов обясни с това, че отговорността на Станишев, като лидер на БСП и на ПЕС, не е само национална.
Самият характер на избора предполага, че представителите на БСП в листата имат всички качества да представляват България и в ЕС, каза още Валери Жаблянов.