Старият бряст в Сливен е европейско дърво на годината
Секция: КУЛТУРА
20 Март 2014 07:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старият бряст в Сливен е европейско дърво на годината

/КРОСС/ Благодарение на обичта и ентусиазма на сливенци, заразили българите в цялата страна, Старият бряст спечели надпреварата и стана европейско дърво на годината. Снощи от името на община Сливен, номинирала хиляддолетното дърво за участие в конкурса „Дърво с корен", наградата получи кметът на Сливен Кольо Милев. Церемонията се състоя в Европейския парламент в Брюксел, а специално участие в нея взе Ансамбълът за народни песни и танци "Сливен".

Старият бряст пребори конкурнцията на дървета от Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия и спечели с 77 526 гласа. На второ място се нареди Дивата круша с 36 925 гласа , на трето място остана Полша - 16 768 гласа.

С помощта на сливенските граждани и приятели в цялата страна, а и извън нея, за един месец общинското ръководство успя да реализира силна кампания за популяризиране на конкурса и участието на Стария бряст. Активно се включиха регионалните и националните медии, които следиха конкурса от самото начало и апелираха за подкрепа. Организираха се много събития не само в Сливен, но и в повечето университетски градове на страната. За победата допринесоха още учениците от сливенските училища, културните институции, художествените състави от общината. Цялата кампания беше координирана от екип в общинска администрация и от кмета на общината.

„Взехме наградата в сърцето на Европа. Щастлив съм най-вече, защото връщайки се ще зарадваме толкова много приятели на Стария бряст в Сливен и в цяла България. За мен тази награда е уникална възможност да покажем пред Европа и останалите символи на нашия град - като започнем от нашите галерии и музеи, нашата природа и богата история. Поканихме и организаторите на конкурса, а и нашите конкуренти, да посетят Сливен и да се запознаят с наследството на региона и възможностите за туризъм, които предлагаме днес", каза Кольо Милев след церемонията.

На централния площад в Брюксел срещу сградата на общината пяха и танцуваха сливенските момичета и момчета от АНПТ „Сливен", които пътуваха за церемонията. По-рано днес Кольо Милев се срещна с Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Символът на Сливен Старият бряст, спомен от легенда за вековна гора по тези места, извървя пътя до европейския конкурс, спечелвайки миналата година националното състезание "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

Община Сливен организира кампания „Гласувай и подкрепи", в която се включиха всички художествени състави в града, ученически групи и читалищни колективи. Кукери от село Тополчане с благословии прогониха злите сили около вековния бряст до който е построена сградата на общинската администрация. В подкрепа на кандидатурата се присъедини и Чинтулова чета при ПМГ „Добри Чинтулов". Старият бряст оживя в ученически рисунки на възпитаници на Държавната художествена гимназия „Димитър Добрович". Със свои рисунки, подредени в изложба на открито около ствола на вековното дърво, участваха над 230 ученици и деца от детските градини в Сливен, както и от школите по изкуства „Млади виртуози" и школата към общинския детски комплекс.

Старият бряст на Сливен мобилизира гласовете и на народните представители в българския парламент. Община Сливен представи кампанията за „Европейско дърво на годината" в сградата на Народното събрание и чрез депутатите призова всички области в страната да подкрепят конкурса.

За да поздрави българския участник в надпреварата тук дойде и г-н Тиер дьо Ласкай, представител на една от природозащитните организации, които реализират европейския конкурс за любимите дървета с история.