Днес е международният ден на Франкофонията
Секция: КУЛТУРА
20 Март 2014 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е международният ден на Франкофонията

/КРОСС/ На 20 март отбелязваме Международния ден на Франкофонията - празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света - в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски.

В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март 1970 г. Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена Агенция по Франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на Франкофонията.

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций.

Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 г. насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

Министерството на външните работи на Република България ще се включи в отбелязването на Международния ден на Франкофонията през 2014 г. с различни културни и научни събития. На 21 март от 11.00 ч. в галерия „Мисията" на Държавния културен институт министър Кристиан Вигенин ще открие изложбата „Париж - приказна магия". Представянето на експозицията - дело на Милена Йоич (България) и Ан де Колбер Христофоров (Франция) - е организирано от ДКИ към Министъра на външните работи, съвместно с арт галерия „Париж-Москва" в София.

Денят на Франкофонията ще бъде отбелязан и с Международна конференция „Франкофония и граници", която ще се проведе на 21 март, МВнР, Зала „България" от 13.30 ч. Събитието ще бъде открито от министър Кристиан Вигенин и Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.

Организатори на конференцията са Министерството на външните работи, Дипломатическият институт, Групата на франкофонските посланици в София, Френският институт в България, Българската секция на носителите на френския орден на Академичните палми, Екип „Е-гражданственост" на Нов български университет.

Конференцията е продължение на двете предходни: Франкофония и демокрация, организирана в Народното събрание на Р България на 20 март 2012 г. и Франкофония и дигитална гражданственост, организирана на 16 октомври 2013 г. в Министерството на външните работи на Р България по случай 20-та годишнина от присъединяването на България като пълноправен член към Международната организация на Франкофонията.