ЕК ще разследва допълнително незаконното сметище в Ямбол
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2014 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК ще разследва допълнително незаконното сметище в Ямбол

/КРОСС/ Акцията на НФСБ и евродепутатът Слави Бинев срещу незаконното депо в Ямбол се увенча с успех, след като Комисията по петициите реши случаят да бъде допълнително разследван от ЕК. На заседанието на Комисията в Брюксел присъстваха както евродепутати и членове на ЕК, така и граждани от инициативния комитет на град Ямбол.

„Депото за отпадъци е проект на Община Ямбол и Министерството на околната среда, осъществяван без съгласието на жителите. Разположено е на едва 170 метра от къщите на хората. Явно избраният имот е твърде интригуващ или апетитен за някои" - заяви Бинев.

Според него информацията, която е подадена към ЕК относно изискванията, на които отговаря сметището, не отговаря на истинската ситуация в града. Бинев изиска от Комисията незабавно ново разследване на случая.

„Не е възможно да е спазен какъвто и да е ОВОС или друга европейска регулация, след като боклуците се изхвърлят пред вратите на хората. И това не е прецедент подобни са случаите със сметищата в село Баня, Джерман и село Ракитница."

Евродепутатът препоръча на Министъра на Околната среда и водите да ползва google world, за да се убеди, че непосредствено до депото има вековна гора, а не да разчита на докладите на специалистите, които умишлено пропускат този факт.

След изказването на Бинев Комисията по петициите гласува единодушно „за" петицията за депото в Ямбол да остане отворена и да се съберат нови доказателства, които да бъдат предоставени на ЕК за повторно разглеждане на случая.

Преди месец евродепутатът от НФСБ Слави Бинев внесе и петиция в Комисията по петициите в Брюксел във връзка със сериозните възражения и притеснения на граждани относно проекта за сметище в село Баня, община Разлог. Депото предстои да бъде изградено в разрез не само на българските закони, но и на европейските правни актове.