За пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва ръста на вноса
Секция: ИКОНОМИКА
21 Март 2014 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва ръста на вноса

/КРОСС/ Повече от девет месеца осигуряваме макроикономическа и финансова стабилност, като оптимизираме правителствените разходи и поддържаме балансирани бюджети. По този начин за пръв път тази година създаваме възможност за програмен бюджет, в който различни проекти могат да бъдат финансирани на конкурентна основа. Дадохме възможност на общините да се състезават за средствата от националния бюджет - с тези думи зам.-министър Красин Димитров започна представянето на икономическата политика на правителството, основана на растеж на експорта, на 48-та извънредна среща на Борда на директорите на Бизнес съвета на Черноморското икономическо сътрудничество и бизнес форума „Сътрудничество на МСП в региона на ЧИС".
Димитров припомни, че българската държава има най-благоприятната данъчна политика от страните от ЕС. Дори в условията на финансово-икономическа криза правителството задържа данъчната политика, за да се гарантира предвидимост за инвеститорите: 10% корпоративен данък, 10% плосък данък върху доходите на физическите лица, 5% данък върху дивидента и възможност за освобождаване от данъци при реинвестиране на печалбата.
През последната година като основна мярка, насърчаваща растежа на икономиката, правителството изведе като приоритет насърчаването на експорта и на външно-търговския стокообмен.
Зам.-министър Красин Димитров обясни, че се работи в няколко направления. Първо, успяхме да преструктурираме част от износа, като отворихме нови възможности пред българските фирми за износ на продукти и услуги в страни извън европейската общност, в страните от Азия и Близкия Изток. В това отношение Турция е най-голям партньор на България от страните от Черноморската икономическа зона, следван от Украйна и Русия. През последната година регистрирахме значителен ръст в експорта от 7% и за пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса в България. Размерът на привлечените в страната преки чуждестранни инвестиции за 2013 г. се очаква да бъде 1,23 млрд. евро (3% от БВП).
Зам.-министър Димитров добави също, че бележим изключителен ръст в сферата на туризма от страна на държавите от черноморската икономическа зона - основно от Украйна и Русия, и извън нея - Беларус. Туризмът вече е индустрия, която постепенно увеличава значимостта си в БВП - 13,6% от него.
Настоящото правителство се насочи към нов тип туристическа политика с внимание към балнеологията и лечебния туризъм, които предлагат целогодишни услуги, допълни зам.-министър Димитров.
През последната година МИЕ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, усилено работи по организацията на панаири, бизнес делегации и бизнес мисии в чужбина, дава се възможност и платформа на българските фирми да покажат продуктите и услугите си на международни изложения, където да намерят чуждестранни партньори, да сключат договори. В това отношение финансирането е осигурено от Оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации", чрез която подпомагаме българските предприятия за осъществяването на тези мисии, но и за технологичната им модернизация, постигане на енергийна ефективност, иновации и произвеждането на конкурентноспособен продукт, който да може да се реализира на международните пазари.
С цел облекчаване на бизнеса МИЕ постави на обществено обсъждане проект на ПМС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Това са промени, които ще намалят процедурите и изискванията за издаване на сертификат, за облекчено административно обслужване, намаляване на праговете за инвестиции за различните класове инвеститори и значително съкращаване на всички административни срокове, все мерки които ще доведат до реализирането на повече инвестиционни проекти, заключи зам.-министър Димитров.
На срещата присъстваха още зам.-министърът на външните работи Ангел Величков, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, зам.-председателят на ТПП Солун, главният секретар на Бизнес съвета на ЧИС, представители на Националната конфедерация на предприемачите в Азербайджан, представители на Съюза на предприемачите и бизнесмените на Армения и др.
Цветан Симеонов подчерта, че присъствието на двамата зам.-министри показва съпричастността и отговорното отношение на българското правителство за подпомагане излизането на българските компании на международния пазар и за доброто икономическо сътрудничество като предпоставка за по-спокойно съществуване на страните и на бизнеса в рамките на Черноморското ни сътрудничество.