Андрей Пантев: Украйна за Русия е това, което е Македония за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2014 18:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Пантев: Украйна за Русия е това, което е Македония за България

/КРОСС/ "Драмата на съвременния свят е в липсата на философско осмисляне на миналото, а България се оказва, че не е научила нито един урок от своята история." Това каза пред студенти историци от Пловдивския университет професор Андрей Пантев, поканен от тях за лекция на тема „Исторически предпоставки за кризата с Украйна".

В началото известният историк направи уговорката, че предпочита диалога пред назидателната форма на лекционното изложение. По тази причина посъветва бъдещите си колеги да се придържат към имунитетен скептицизъм и здравословен песимизъм, когато им се представят и натрапват факти. Сравнителният контрапункт е истинският извор на историческа мъдрост, уточни професорът, преди да заговори за Крим, Русия и Украйна.

"Има нарушение на правов статут и на международни договорености, но в Крим живее не просто рускоезично, а руско население, която поради автономността заяви правото си на самоопределение. Съединението е такъв акт, а всички американски щати формално имат същото право на самоопределяне по волята на народа", обясни проф. Пантев.

От думите му стана ясно, че не одобрява прибързаните реакции у нас за събитията в Украйна. Той припомни на младите хора, че Кримският полуостров е изкуствено отделен от Русия по прищявката и каприза на едно тоталитарно решение, взето от Никита Хрушчов.

"От както е на европейската политическа карта, Русия винаги е получавала враждебно отношение. Ако се направи статистика в колко войни е участвала и в колко е нападала, се вижда, че съотношението е 4:1 т.е. Русия обикновено е била нападана. Очевидно човечеството не може без врагове - когато няма кубинци и виетнамци, идват руснаци и китайци", каза Андрей Пантев.

Според него Украйна за Русия е това, което е Македония за България. Той препоръча на студентите покрай кримската история да мислят многопластово и да внимават с професионалните патриотари.

По думите му нашите сънародници в Украйна повече се русеят, защото помнят кой създаде държавност, банка, армия, библиотека и после се качи на шлеповете и си замина.

В заключение историкът подчерта, че сепаратизмът е на дневен ред в съвременния свят. Той призна, че у нас има известно етническо напрежение, но основната ксенофобия е „българи мразят българи".