Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за Филип Златанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Април 2014 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за Филип Златанов

/КРОСС/ 3 години условно с 5 години изпитателен срок поиска прокуратурата за бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Според държавното обвинение Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда. Същевременно Златанов е знаел, че извършва нарушения спряма служебните си задължения. Според прокуратурата той е целял умишлено вредните последици от действията си по забавяне и прикриване на информация по три сигнала.

Един от тях е срещу държавния глава, а другият - срещу номинацията му за Управителния съвет на БНБ Димана Ранкова.

Според адвоката на Златанов Антон Терзийски прокуратурата е доказала единствено, че подсъдимият не е изпълнявал отговорно работата си. По думите на юриста няма доказателства за реално причинени вреди, за пряк умисъл или за личен мотив. Няма и доказателства, че е целял със забавяне на публикуването на решенията на комисията да внуши на обществото негативно отношение.

Самият Златанов най-после проговори, като използва правото си на последна дума пред съда. "Не считам, че съм извършил престъпленията, за които съм обвинен", обяви той пред съдебния състав, като подчерта, че винаги е работил като експерт и юрист и никога не е имал желание да се занимава с политика.

„Моля да бъда признат за невиновен", апелира Златанов пред съдтава на Софийския градски съд.

Присъдата ще бъде прочетена на 3 април от 11 часа.

Снимка: Булфото, всички права запазени