Диетолог разби мита, че не са вредни храните, в които има само по едно-две Е-та
Секция: Здраве
02 Април 2014 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диетолог разби мита, че не са вредни храните, в които има само по едно-две Е-та

/КРОСС/Вредни продукти заливат търговската мреже у нас, предупреди диетологът Огнян Симеонов от ефира на TV7.

По думите му част от стоките носят познати наименования, но съдържанието не отговаря на тях. Това, че пише хляб, не означава, че е истински хляб. В 9 от 10 от лютениците, предлагани в магазина, няма чушки и домати. Те съдържат само картофи и генномодифицирано нишесте. Подобно е положението и при колбасите, в които месото е едва 7-8%. Останалото са неща, за които дори не ми се говори, обясни диетологът. За по-голяма яснота той препоръча на зрителите да гледат филма на TV7 "Дяволът в чинията" с автор Валерия Касиян, където подробно е описано какво точно слагаме на масата си.

Специалистът призова потребителите да четат внимателно етикетите и съдържанието на продуктите, които избират. Някои от буквите са толкова малки, че е добре да имате лупа под ръка, за да успеете да видите буквите обясни той.

Диетологът разби мита, че не са вредни храните, в които има само по едно-две Е-та. Ако се консумират всеки ден, то отровите се натрупват в организма, заяви Огнян Стефанов. Като едно от най-вредните неща, които купуваме, той посочи маргарина. Препоръча продуктът да бъде заменен с масло. Добре е да изберете пакетче, в което няма да ви пропадне пръстът при натиск, това означава, че маслото е качествено, добави той.

Не бива да се консумират продукти, които се съхраняват в пластмасови или метални опаковки. Кенчетата изпускат тежки метали. Дори и пломбите са опасни, тъй като отделят живак. Опасния метал изпускат и икономичните крушки. А когато след употреба се изхвърлят на боклука, спукани, цялата отрова се излива в околната среда.

Най-добре е да си приготвяме всичко в домашни условия, заяви специалистът. Той призова хората да засадят по едно плодно дръвче пред блока, за да имат пресни плодове след няколко години.